Ingen garanti att odlad fisk avlivas snabbt och smärtfritt
Fiskindustrin kan inte garantera att de vanligaste metoderna för att avliva odlad fisk gör att det går snabbt, smärtfritt, och effektivt. Det meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. SLU och Göteborgs universitet har nyligen publicerat en artikel om upptäckten i den vetenskapliga tidskriften Animal.
I den studie som ligger till grund för artikeln så undersöktes fysiologiska och beteendemässiga indikatorer på stress hos röding som antingen bedövats med koldioxid eller med hjälp av ett nyutvecklat system för bedövning med el-exponering.
– Vi ville jämföra de två bedövningsmetoderna ute hos odlarna, eftersom direkta experimentella jämförelser på plats i verkligheten är väldigt ovanliga när nya metoder för att bedöva fisk utvärderas, säger Albin Gräns, forskare vid SLU, enligt ett pressmeddelande.
Resultaten visade att el-exponering gav klart lindrigare stressrelaterade beteenden jämfört med koldioxiden.
Men när man jämförde halterna av olika stressrelaterade ämnen i blodprov upptäckte de något oväntat.
– Det visade sig att de fysiologiska och de beteendemässiga indikatorerna på stress visade helt motsatta resultat. Samtidigt som bedövning med hjälp av el-exponering lindrade de stressrelaterade beteendena så ledde denna metod till ökad utsöndring av stresshormon, säger Albin Gräns.
”En hämsko för forskarnas arbete är att det idag inte finns något enkelt sätt att bedöma om fiskar är vid medvetande eller inte. Det är oerhört viktigt att känna till fiskens grad av medvetande vid en riskbedömning vid slakt, eftersom välfärden bara kan klassas som undermålig om fisken är vid medvetande och faktiskt upplever någon form av smärta, stress eller obehag”, skriver SLU i pressmeddelandet.
– Vi vet inte om vissa av de behandlingar som rutinmässigt används för att lugna fisk i samband med slakt bara gör fiskarna orörliga och i själva verket bara lugnar den mänskliga åskådaren, säger Albin Gräns.
/FoodMonitor