Spädbarn blev skadade av vitamin D från Inno Pharma
Spädbarn har blivit skadade och förts till sjukhus efter att ätit D3-droppar från företaget Inno Pharma i Vejle i Danmark. Dropparna visade sig innehålla 75 gånger mer D3 än tillåtet. Det rapporterar flera medier. Nu varnar Livsmedelsverket för produkten.
”Enligt information från danska myndigheter har produkten inte sålts i Sverige. Eftersom det inte går att utesluta att vitamin D-dropparna finns hos konsumenter i Sverige varnar Livsmedelsverket för produkten”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Dropparna ska innehålla 2 mikrogram per droppe men har vid analys visat sig innehålla 150 mikrogram per droppe. Ett barn på upp till ett års ålder bör inte få i sig mer än på 25 mikrogram per dag. Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. Vuxna bör inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag.”
Enligt nättidningen sydsvenskan.se förklarar InnoPharmas grundare och delägare Johs Gjelstrup den skadliga halten vitamin D med "ett mänskligt fel, som vi djupt beklagar".
/FoodMonitor