Ny resultatlös jakt på svartslaktare
I dagarna genomförde en kommun i Skåne, länsstyrelsen, och Livsmedelsverket, en räd mot en misstänkt svartslaktare. Polisen följde med. Men inga tecken på svartslakt hittades. Det var inte första gången.
Det var kommunen som begärde insatsen. Detta efter det att man tidigare upptäckt miljöfarlig lagring av bränsle, slaktutrustning, och en hög med grishår, på den aktuella gården. Men räden blev resultatlös.
Nu riktar både länsstyrelsen och Livsmedelsverket kritik mot kommunen för tidpunkten för räden. Att en svartslaktare skulle stå och slakta under en varm septembermånad tror man inte är så troligt.
Den aktuella djurbonden, som föder upp bland annat nötdjur, var inte hemma när räden skedde. Men polisen använde vanliga polisbilar vilket gör att denne nu med största sannolikhet är förvarnad om att han står under bevakning. Myndigheterna meddelar att en ny räd planeras.
Det kan också vara så att bonden enbart slaktat för husbehov och inte sålt kött vidare, vilket är fullt lagligt. Det medger både kommunen och Livsmedelsverket.
Det är inte första gången Livsmedelsverket avdelat resurser till en resultatlös jakt på svartslaktare. En liknande händelse inträffade förra året.
LÄS OCKSÅ: Massiv resultatlös räd mot utpekad svartslaktare
Men räder kan ge positiva resultat. År 2011 lyckades Sjöbo kommun och polisen ta en svartslaktare på bar gärning.
LÄS OCKSÅ: Skånska bönder i svartslakthärva
/FoodMonitor