sIMG 9461
UTRUSTNING:
bodycam SJCAM A10
Behovet inom livsmedelsindustrin, och för journalister som bevakar den, att dokumentera bland annat avvikelser blir allt större. FoodMonitor har därför börjat testa av olika typer av utrustning som kan möta detta behov. En kandidat i budgetsegmentet är bodycam SJCAM A10 från företaget SJCAM Limited i Kina.
För att vara en bodycam i budgetsegmentet imponerar produkten med en gedigen byggkvalitet. Det känns som att den skulle kunna hänga med i många år.
Att få igång kameran går enkelt och snabbt. Ett tryck på en knapp så startar det man förvalt, en videoinspelning eller så tar kameran ett kort.
De klämmor som man får med som tillbehör är bra. Kameran sitter stadigt när man fäster den i kläder eller på en väska eller rem. En av klämorna går att vrida i 360 grader. Kameran är behaglig att bära. Inte för tung men man känner att den är med.
Batteritiden är väl tilltagen och gör att man kan spela in hela tre timmars video på en laddning med upplösningen 1080p (det går att spela in i upp till 1296p). Det är bättre än många andra dyrare actionkameror och bodycams, och ett av de viktigaste skälen till att välja just A10. Man slipper i många situationer att tänka på att byta batteri. Batteriet kan enkelt laddas genom den medföljande USB-C kabeln.
Kameran har en f/2.5 lins och filmar i 140 graders vidvinkel. För att rikta in kameran fungerar skärmen, en tvåtums pekskärm, på baksidan av kameran utmärkt. Med ett knapptryck på sidan av kameran kan en laserdiod ovanför kameralinsen aktiveras. Lasern kan användas för att rikta in kameran om man inte vill använda skärmen.
En funktion som är riktigt bra är att man med en knapptryckning kan fotografera och filma utan IR-filter. Eller så kan man låta kameran göra det valet automatiskt vid dåliga ljusförhållanden. IR-filtret förs då automatiskt bort från sensorn inne i kameran. Detta till skillnad från de konkurrerande kameror i segmentet som helt saknar IR-filter, vilket kan påverka bildkvaliteten negativt vid normal användning i bland annat dagsljus.
Möjligheten att filma utan IR-filter, i kombination med en serie IR-dioder på framsidan av kameran, gör att kameran kan användas i mörker.
Användare bör tänka på att IR-dioderna avger ett mycket svagt synligt rödaktigt ljus. Det är vanligt för den här typen av utrustning. IR-dioderna går för all del enkelt att täcka över och man kan istället använda en extern IR-lampa som inte avger något synligt ljus om så behövs. För en normal användare torde det mycket svaga synliga ljus som avges emellertid inte vara något problem över huvud taget. Men det finns definitivt en potential för tillverkaren att förbättra kameran på den punkten.
Kameran kan också ställas in så att den startar en inspelning när den detekterar rörelse. Det finns även en mängd andra användbara funktioner som time-laps och att kameran kan användas i bilen som en dashcam.
Bra är också att A10 är vattenskyddad (IP65).
VIDEO
s32
Filmklippet: fruktdisken i en matbutik som tillhör butikskedjan Coop. Kamera: SJCAM A10. Upplösning: 1296p och 30 bilder per sekund.
Kvaliteten på video från A10 är tillräckligt bra för att vara en bodycam i budgetsegmentet.
FOTO
s22
Bilden: bananer i en matbutik som tillhör butikskedjan Coop. Kamera: SJCAM A10. Upplösning: 12 Megapixel.
s23
Bilden: cola i en matbutik som tillhör butikskedjan Coop. Kamera: SJCAM A10. Upplösning: 12 Megapixel.
s35
Bilden: tagen i ett rum med dåligt ljus hos ett livsmedelsföretag. Utan IR-filter. IR-ljus från dioder inbyggda i kameran. Kamera: SJCAM A10. Upplösning: 12 Megapixel.
Kvaliteten på foton är en svaghet med A10. Det går att fotografera i en upplösning upp till 12 Megapixel. Men resultatet imponerar inte. Bilderna blir inte, åtminstone inte med det exemplar vi testade, tillräckligt skarpa.
Vilka behov kan då A10 fylla inom livsmedelsindustrin?
Förutom att en bodycam är användbar för journalister så är det uppenbart att utrustningen skulle kunna passa även för officiella veterinärer, OV, livsmedelsinspektörer, bevakningspersonal, och andra yrkesgrupper inom den industrin. Det finns situationer, inte minst när det finns risk för konflikter och hot, då en bodycam borde vara det självklara valet.
FoodMonitor planerar att framöver publicera fall där vi använt A10 i undersökande journalistik inom livsmedelsindustrin.
Omdöme: med ett försäljningspris på runt tusenlappen är A10 är en bodycam som fungerar utmärkt som en bärbar backup för att dokumentera händelser inom livsmedelsindustrin. Det är framför allt möjligheten att filma och fotografera i mörker, och en utmärkt batteritid, som gör den till en vinnare i budgetsegmentet.
/FoodMonitor
Fakta:
SJCAM A10.
Sony IMX323 bildsensor, Novatek NT96658 chip, 2650mAh battery, 2.0 tums TFT LCD pekskärm.
Portar: USB-C, HDMI.
Trådlöst: Wi-Fi.
Vattenskydd: IP65.
Lagring: Micro SD upp till 64 GByte.
Ljud: inbyggda mikrofoner.
Vikt: 120 gram.
LÄS MER: https://sjcam.com/product/sjcam-a10/

t20