a93
De mest lästa artiklarna på FoodMonitor 2019
KOMMENTAREN Samarbetet mellan Hamburgerkedjan MAX och djurrättsorganisationen Djurens Rätt om veganmärkning var det många läsare som var intresserade av. Den artikeln har seglat upp som den mest lästa på FoodMonitor under 2019.
LÄS OCKSÅ: MAX veganmärker i samarbete med Djurens Rätt
Många djurbönder blev arga på MAX och en del av Djurens Rätts medlemmar verkade något förvånade. Ett par dagar efter det att samarbetet meddelats backade MAX.
En artikel om ett mejeri som släppte ut orenat avlopp fångade läsarnas intresse. Det är kanske inte så konstigt i och med det allmänt stora intresset för miljön och de som smutsar ner den. FoodMonitor planerar att fortsätta bevaka den typen av misstänkta brott mot miljölagstiftningen.
LÄS OCKSÅ: Uppgift: Mejeri i Ljungby släpper ut illaluktande orenat avlopp vid åkrar och vattendrag
FoodMonitor skriver emellanåt om nyheter som inte direkt berör livsmedelsindustrin men som ändå bör göras om ingen annan gör dem. I ett sådant fall under året som drog många läsare trängde sig maskerade personer in på SVT Nyheters redaktion i Helsingborg.
SVT tyckte inte att allmänheten skulle få reda på det och rapporterade först inte om händelsen. Inte heller andra medier verkade ha fått någon information.
LÄS OCKSÅ: Sju maskerade personer trängde sig in på SVT Nyheters redaktion i Helsingborg
När FoodMonitor fick in uppgifter om det inträffade fattade jag beslutet att det skulle publiceras. Hot mot journalister ska inte sopas under mattan – något som SVT är kända för att göra när det gäller deras egna medarbetare. Men det är otyg. Hot mot redaktioner är ett direkt hot mot vår demokrati.
Nyheten blev efter publiceringen på FoodMonitor stor även i andra medier – och till slut rapporterade SVT om det inträffade.
Två populära artiklar handlade om kycklingslakterier som var inblandade i allvarliga skandaler under året. Trots alla skriverier under åren om allvarliga oegentligheter på skandalslakteriet Håkantorp slakteri i Vara fortsätter verksamheten. Livsmedelsverket lägger förelägganden efter förelägganden och får viten utdömda. Men det verkar inte hjälpa. Länsstyrelsen står handfallen och ser på. Inte nog med det. Åklagare driver inte ärenden till åtal. Cirkusen kring Håkantorp slakteri visar tydligt på att djurskyddslagstiftningen för livsmedelsproducerande djur inte fungerar. Slakteriet borde ha stängts ner permanent av myndigheterna för länge sedan. Att Livsmedelsverket tillfälligt stoppade slakten en kort tid i år gjorde ingen större skillnad.
LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket stoppar slakten på Håkantorp Slakteri
I år briserade skandalen med de brutna vingarna på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. FoodMonitor berättade i oktober förra året om bristerna i djurskyddet för de fåglar som transporterades till slakteriet. Guldfågeln tog under det året emot 1 800 fåglar med brutna vingar per dag. Många läsare hittade nyheten på FoodMonitor. Men det var när SVT Rapport sedan rapporterade om den som den fick stort nationellt genomslag.
LÄS OCKSÅ: FoodMonitor granskar slakteriet Guldfågeln
Efterdyningarna från den storyn har tyvärr inneburit att Livsmedelsverket och länsstyrelsen numer rutinmässigt sekretessbelägger alla djurskyddsärenden som har med Guldfågeln att göra. Myndigheterna tror sig på detta sätt skydda industrin. Och industrin verkar glad åt det.
Men den analysen är felaktig. Vi kan se att problemen fortsätter på slakteriet och hos de inblandade transportörerna och djurhållarna. Det dröjer nog inte länge innan det blir fler avslöjanden i media. Konsekvensen blir att konsumenterna förlorar än mer förtroende för den svenska kycklingindustrin.
Dessa var de fem mest lästa artiklarna på FoodMonitor i år.
Har du något tips på vad FoodMonitor bör granska? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se. Tänk på att du kan få vara anonym.
HÅKAN FRISELL, ansvarig utgivare