Kött- och charkbranschen får 2 miljoner för att kartlägga utbildningsbehov
Kött och Charkföretagen, KCF, meddelar att regeringen ger kött- och charkbranschen i Sverige 2 miljoner kronor för en inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Rekrytering av tillräckligt med kompetent personal är i dagsläget ett problem.
– Det är väldigt glädjande att vi nu får möjlighet att göra en grundlig inventering av kompetensbehovet i branschen och även titta på vilka åtgärder som krävs för att förbättra kompetensförsörjningen inom vår bransch. En bra kompetensförsörjning är helt avgörande för att företagen ska kunna ta fram mer innovativa och högkvalitativa produkter och i förlängningen för att den svenska animalieproduktionen ska kunna öka, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen, enligt ett pressmeddelande.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson stämmer in.
– För att nå livsmedelsstrategins mål om en ökad livsmedelsproduktion är tillgång till arbetskraft med rätt kompetens speciellt viktigt. Kött- och charkindustrin utgör en betydande del av Sveriges livsmedelsproduktion och kompetensfrågan har visat sig speciellt utmanande här. Jag ser därför att ett uppdrag om utveckling av kött- och charkutbildningar är ett viktigt första steg för att förbättra kompetensförsörjningen inom livsmedelskedjan, säger hon.
Inventerigen planeras att genomföras i år av KCF.
/FoodMonitor
Fakta (källa: KCF):
”KCF representerar 88 tillverkande företag som sammanlagt omsätter drygt 28 miljarder kronor och sysselsätter cirka 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.”