Arla anger sina samarbetspartners
– miljonböter utdöms
Mjölkjätten Arla har påtalat för den brittiska konkurrensmyndigheten, Office of Fair Trading, att bolaget haft ett prissamarbete med åtta brittiska livsmedelskedjor. Kedjorna åker därför på nästan en halv miljard kronor i böter. Arla klarar sig undan. Det rapporterar tidningen ATL
 
"Arla beslutade som första bolag att vi skulle samarbeta med den brittiska konkurrensmyndigheten OFT, som utreder fallet. Arla fick då immunitet och tilldöms därför inga böter i ärendet. Enligt ett samarbetsavtal med OFT får Arla inte kommentera beslutet och ärendet ytterligare", säger Claes Henriksson, presschef för Arla Sverige, i en skriftlig kommentar till FoodMonitor. . 
 
Office of Fair Trading, OFT, signalerar med böterna att det blir hårdare tag framöver mot prissamarbeten inom den brittiska livsmedelsindustrin.
 
”Detta beslut sänder en stark signal till varuhus, leverantörer och andra företag att OFT kommer att agera och utdöma betydande böter när konkurrenshämmande verksamheter uppdagas”, säger OFT:s högste chef John Fingleton i en kommentar, enligt ATL.
 
Enligt OTF har det aktuella prissamarbetet pågått åren 2002-2003.
 
Storbritanniens största varuhuskedja, Tesco, måste betala motsvarande cirka 100 Mkr. Tesco slår ifrån sig.
 
”Vi står fast vid att vi inte har bedrivit något prissamarbete”, säger Lucy Neville- Rolfe, chefsjurist, till nyhetsbyrån Bloombergs, enligt ATL.
 
Källa: ATL.
 
/FoodMonitor 
 

t20