Kemikalia AB kastar in handduken i tvist med Livsmedelsverket
Ostlöpebolaget Kemikalia AB i Skurup vann förra året mot Livsmedelsverket i förvaltningsrätten i ett mål som handlade om import av löpmagar från tredje land. Men myndigheten överklagade. I dagarna meddelade Kammarrätten i Stockholm att domen upphävs och målet återvisas till förvaltningsrätten. Kemikalias vd Anders Olsson säger att man tappat lusten att kämpa mer mot Livsmedelsverket.
– Därför att vi är ett litet företag och mäktar inte med att bråka mera om det hela. Vi anser att det inte är lönt. Vill de driva det så hårt så får de göra det. Vi tycker att det är rätt så tramsigt av dem att gå på så här hårt därför att vi vet att det kommer till att ske en förändring inom EU angående det här med import av löpmagar för löpeproduktion. Och vi har hela tiden ansett att de skulle vänta ut det istället. Men det vill de inte göra, säger han.
Livsmedelsverket återkallade för några år sedan Kemikalias tillstånd att importera löpmagar från tredje land.
Kemikalia överklagade det återkallandet och vann alltså i Förvaltningsrätten i Uppsala. Den domen meddelades i februari förra året.
”Livsmedelsverkets bedömning är att det inte är förenligt med nu gällande lagstiftning att importera löpmagar för tillverkning av löpe om löpmagarna är klassade som animaliska biprodukter”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.
Enligt förvaltningsrätten ”har Livsmedelsverket inte haft rätt att återkalla Kemikalias tillstånd att importera löpmagar från tredje land för tillverkning av löpe utifrån den motivering som anförts av Livsmedelsverket”.
Men kammarrätten ... Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL