Usel kontroll av de svenska slaktarnas kompetens
– naivt system för utfärdande av kompetensbevis
LEDARSTICK Länsstyrelsens kontroll av kompetensbevis, som slaktare på slakterier sedan några år tillbaka måste ha, är bristfällig eller i det närmaste obefintlig. Det framgår av en undersökning som FoodMonitor gjort. I flera fall när kontroller ändå har gjorts har allvarliga avvikelser upptäckts.
Enligt Jordbruksverket, som utfärdar kompetensbevisen, finns det ett lagkrav att länsstyrelsen ska utföra kontroller. Men inget säger att det behöver göras regelbundet. Det har många länsstyrelser tagit fasta på.
För att erhålla ett kompetensbevis krävs en skriftlig examinering. Men själva examinationen kan genomföras på det slakteri där slaktaren är anställd. Det är till och med så, enligt Jordbruksverket, att övervakningen av att allt går rätt till får utföras av en annan person på bolaget.
Det är sagolikt naivt. Men en handläggare på Jordbruksverket förklarar att det är gällande EU-lagstiftning som sätter gränserna för examineringen. Alltså ännu en försämring på EU-nivå som hotar djurskyddet.
Den uppenbara risken för brist på kompetens hos slaktare på landets slakterier är, förutom ... Läs vidare på FoodMonitor Plus
FoodMonitor har frågat alla länsstyrelser hur de sköter kontrollen. Läs den nedslående sammanställningen på FoodMonitor Plus.
HÅKAN FRISELL