S20
Kraftig ökning av butiksstölder
– mest stjäls energidryck, kött, och kläder
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel meddelar att butiksstölderna har ökat med 800 miljoner kronor de två senaste åren. De varor som enligt organisationen stjäls mest är energidryck, kött, och kläder.
”Svensk Handels stöld- och svinnrapport visar att varannan butik ändrat sitt sortiment och att var femte handlare rent av överväger av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet”, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.
”Brotten skapar också personalproblem, främst i dagligvaruhandeln. Fyra av tio dagligvaruhandlare anger att de har svårt att behålla personal och var tredje att de har svårt att rekrytera nya medarbetare på grund av brottsligheten.”
Enligt Svensk Handel lägger en dagligvarubutik i genomsnitt ut 624 000 kronor årligen på ordningsvakter, larm, kameror, och utbildningar.
– Polis och rättsväsende har lämnat walkover och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande. Att detta tillåts fortsätta är en skymf, inte minst mot handelns alla medarbetare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, enligt pressmedelandet.
/FoodMonitor
Bilden: Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.