Kinesisk efterfrågan får priset på griskött att öka snabbt
Priserna på griskött har stigit hastigt under april. Inom EU handlar det om en ökning med 17 procent jämfört med samma månad förra året. Orsaken är en starkt ökad efterfrågan på griskött i Kina. Det meddelar branschorganisationen Kött och Charkföretagen, KCF.
”Anledningen till den ökade efterfrågan är minskningar av den kinesiska grisköttsproduktionen till följd av utbrott av afrikansk svinpest, ASF, vilket nu leder till att landet måste importera mer. Situationen förväntas bestå under flera år”, skriver KCF i ett pressmeddelande.
– Det är naturligt att mer griskött globalt nu exporteras till Kina. Men de snabba och stora kostnadsökningarna innebär samtidigt en stor utmaning för alla företag i Sverige som förädlar griskött, till exempel korv och skinka, eftersom produktionskostnaderna stigit så snabbt. Det är viktigt att hela livsmedelskedjan nu förstår den snabbt förändrade situationen och att den sannolikt kommer bestå under flera år, säger Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor

t20