k71
Glöm inte hörselskydd när du besöker Karlstad
KOMMENTAREN Det har länge funnits personer som emellanåt åkt genom Karlstad och spelat hög musik vid stadens kroggata. Det har varit lite småtrevligt och uppskattats av många. Men det senaste året har något skett. Musiken är numer extremt hög, så hög att man behöver hörselskydd om man går bredvid, och bilarna är långt fler.
Karlstadsbor har reagerat negativt. Turister har bland annat skrivit insändare i lokalpressen. Situationen är extrem tycker många. Polisen tycks inte vilja eller kunna sätta stopp för företeelsen.
”Ljudvolymen var så stark att jag tror att den inte heller hade varit acceptabel på en tung industri”, skriver en person som hyrt ett rum på hotellet Scandic Win och inte kunnat sova, i en insändare i nyligen på sajten nwt.se.
Mellan klockan 01:30 och 05:30 hade bilarna åkt fram och tillbaka och spelat mycket hög musik utanför insändarens hotel.
FoodMonitor kan bekräfta den bilden. I samband med reportage om restauranger och andra livsmedelsverksamheter i staden så har vi vid många tillfällen märkt att ljudnivån är så hög, även på håll, att man bör använda hörselskydd.
De högtalare som används är mycket kraftfulla och ofta specialdesignade. Det finns en subkultur med personer som tävlar i att ha de mest kraftfulla högtalarna på sina bilar. Ibland är högtalarna monterade på utsidan av bilarna.
Trots skriverier under ett års tid så fortsätter företeelsen.
Det är inte ett fåtal personer som ägnar sig åt musikspelandet. Det kan vara upp till 20 bilar som kontinuerligt kör genom staden och spelar musik. I bilarna kan det finnas upp till sju personer.
Fenomenet i sin nuvarande omfattning, som verkar helt unikt i landet, har många förklaringar. Det finns förvisso ungdomar som vill visa upp sig och sina fina bilar. Det är helt normalt. Men det finns också många, vissa i medelåldern, som vet precis vilken skada de gör och ändå ägnar sig åt detta. Kanske som en protest mot samhället i stort.
Värst är ändå polisens oförmåga eller kanske ointresse. En polischef uttalade nyligen sig i media och sa att man inte kunde stoppa ekipagen eftersom man inte vet vem i bilarna som spelar musiken.
En annan polis sa till FoodMonitor att detta inte stämmer och att man kan hålla föraren ansvarig. Kanske polisen borde utreda vad som gäller? Eller kanske sonika stoppa bilarna från att ta sig in i Karlstads centrum på nätterna?
En udda incident inträffade för ett tag sedan. FoodMonitor tog bilder på en av bilarna. Då kom det fram en polis som undrade om vi kunde radera bilderna. Inte nog med det. Hon ville veta vad vi skulle ha bilderna till. Vi raderade naturligtvis inte och vi berättade inte heller vad vi skulle ha dem till.
Det inträffade kan visa på att polisen är i en situation som de inte tycks veta riktigt hur de ska hantera.
Resten av kvällen står den aktuella polisen och hennes kollegor och tittar på bilarna som spelar hög musik utan att göra något.
Det finns också en annan sida av detta. På vissa ställen i Värmland har det den senaste tiden varit konflikter mellan ”de bilburna personerna” och andra delar ur lokalbefolkningen. Vi har sett fall med misshandel. Det är emellertid svårt att säga exakt vad som utlöst dessa händelser. Men händelserna tyder på att om inte polisen kommer till rätta med den underliggande problematiken så finns risken att det urartar ännu mer.
Det ska också sägas att det finns många trevliga värmlänningar i liknande bilar som åker runt i staden och som inte plågar allmänheten med för hög musik. Så man ska akta sig för att dra alla över en kam.
HÅKAN FRISELL
Foto: FoodMonitor.

t20