c29
Örebroforskare ska undersöka hur bakterier påverkar smaklökar
Örebro universitet meddelar att forskaren Alba Cuecas ska kartlägga hur bakterier påverkar våra smaklökar. Ett syfte med detta är att hjälpa människor som förlorat delar av smaksinnet och tappat aptiten.
– Det kan vara på grund av medicinering, sjukdom, eller ålder. Om vi kan ge dem smaken tillbaka kan det också leda till att de äter bättre, säger Alba Cuecas, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet, enligt ett pressmeddelande.
– Jag kommer att låta olika människor göra smaktester och samtidigt undersöka vilka bakterier de har i munnen. Vilka bakterier finns det fler av hos personer som känner av sälta eller bitterhet lite extra till exempel.
Fakta (källa: Örebro universitet):
”Alba Cuecas är en del av universitetets satsning på Mat och hälsa. Hon doktorerade i Sevilla, Spanien, och har forskat om hur olika bakterier reagerar vid olika temperaturer. Hon har undersökt bakterier i olika miljöer – till exempel i varma källor. Det är grundforskning som kan användas för att förstå vad som kan hända när klimatet förändras. Det kan även användas för att reglera temperaturer inom matindustrin med tanke på bakterier.”
Foto: Örebro universitet.

t20