m29
Plast från fiskavfall vinner James Dyson Award 2019
Årets internationella vinnare av James Dyson Award är 24-åriga Lucy Hughes från Sussex Universitet i England. Hon har av fiskavfall enligt uppgift skapat ett unikt alternativ till plast, MarinaTex.
”Unga ingenjörer har passionen, medvetenheten och intelligensen som krävs för att lösa några av världens största problem. James Dyson Award fick in flera tankeväckande idéer i år – och det högsta antalet kvinnliga deltagare någonsin – vilket har gjort juryarbetet väldigt svårt. Till slut valdes den idé som världen behövde allra mest. MarinaTex löser på ett smidigt sätt två problem: den allmänt förekommande engångsplasten och fiskavfall. Ytterligare forskning och utveckling kommer säkerställa att MarinaTex utvecklas ännu mer, och jag hoppas att det blir en del av den globala lösningen på överflödet av plastavfall för engångsbruk”, säger Sir James Dyson, grundare av Dyson, enligt ett pressmeddelande.
Uppfinnaren uppger att det räcker med en torsk från Atlanten för att kunna generera tillräckligt organiskt avfall för att kunna göra 1 400 påsar av MarinaTex. Dessutom sägs att materialet bryts ner efter 4-6 veckor och läcker inte ut några gifter.
LÄS OCKSÅ: https://www.bbc.com/news/newsbeat-50419047
/FoodMonitor
Foto: James Dyson Award/James Dyson foundation.

t20