k22
Djurens Rätt kör igång en ny Veganuari
För tredje året i rad arrangerar djurrättsorganisationen Djurens Rätt kampanjen Veganuari. Det handlar om att underlätta för personer som vill gå över till en vegansk kosthållning. De som anmäler sig på Djurens Rätts sajt veganuari.se och deltar under januari får mejl med veckomenyer, inköpslistor, motivation, och information.
k21– Det är strax över 6 000 som anmält sig i Sverige. Vi tror att vi kommer att nå 10 000, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.
– Vi vill att det ska ätas växtbaserat för att minska köttkonsumtionen och vi har uppmärksammat att det är lättare att göra den förändringen om man får en tidsbestämd period.
Enligt en undersökning som organisationen Veganuary UK gjorde av kampanjen i januari förra året så var 68 procent av deltagarna globalt kvinnor och 32 procent män. Motsvarade siffror för Sverige var 88 procent kvinnor och 12 procent män. Totalt deltog globalt 300 000 personer.
Är det säkert även för barn att delta?
– Ja, det är det absolut. Det finns rekommendationer från Livsmedelsverket och det är dessa vi har utgått från.
Trots alla skriverier de senaste åren så ökar inte antalet vegetarianer och veganer i Sverige.
– Vi ser inte en ökning. Men vi ser att fler inför vegetariska och veganska måltider i sin vardag. Folk vill göra det lite stegvis.
Djurens Rätt funderar även på att i framtiden involvera ett matkassebolag i kampanjen.
– Ja, tankarna finns. Men det är inte så att vi kommit fram till ett avtal, säger Francesca Vilches.
HÅKAN FRISELL
Bilden överst. Foto: Djurens Rätt. Bilden på Francesca Vilche. Foto: Kim-Evert Olofsson.