Säkerhetsbolaget 4C Strategies AB borde tänka mer på säkerheten
LEDARSTICK Som FoodMonitor berättat om tidigare så skadades en allergiker i dagarna allvarligt efter att ha ätit på en salladsbar. Allergikerns arbetsgivare, säkerhetsbolaget 4C Strategies AB i Stockholm, anmälde saken till Arbetsmiljöverket. Det var bra. Men av någon anledning vill inte bolaget tala om vad salladsbaren heter.
”Vad är syftet med att få denna information? Medarbetaren och vi känner inte att vi vill gå ut med denna information. Vi har en pågående dialog med restaurangen och de har infört åtgärder för att förhindra att en sådan situation uppstår igen”, skriver man i ett mejl till FoodMonitor.
Att bolaget inte vill berätta för media viket företag som skadat allergikern är en sak. Men det verkar som att man inte heller kontaktat Stockholms stad eller Livsmedelsverket i saken. Myndigheterna uppger att de inte fått in några uppgifter om det inträffade.
– Det är ju synd för vi vill ju veta det här. För det ingår i vår kontroll hur verksamheter informerar kunder om det är allergener i maten, säger Gun Nyström, tillförordnad enhetschef på livsmedelskontrollen på Stockholms stad.
– Kommer det in till oss då gör vi en utredning och då blir det att vi tar tag i det mot restaurangen.
Om den aktuella salladsbaren finns i Stockholm har alltså inte heller de informerat livsmedelskontrollen.
– Jag tycker restaurangen borde meddela oss efter en sådan här incident, säger Gun Nyström.
Det går att göra den här typen av anmälningar anonymt.
LÄS OCKSÅ: Tipsa livsmedelskontrollen om fusk
Det är riktigt dåligt av 4C Strategies AB, som är ett företag som tydligen ägnar sig åt att leverera produkter inom bland annat krishantering, att inte informera en kontrollmyndighet för livsmedel. Deras kunder finns både inom militären och i civilsamhället.
Kanske bolaget borde tänka på att underlåtelse att anmäla den här typen av händelser kan utsätta andra konsumenter för risker?
Att salladsbaren påstås ha sagt till 4C Strategies AB att man vidtagit åtgärder räcker inte. Saken måste utredas av en kontrollmyndighet.
4C Strategies AB:s underlåtenhet är kanske något deras potentiella kunder borde beakta.
Bolaget borde tänka mer på säkerheten – i det här fallet livsmedelsäkerheten.
p5HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Anställd på företag i Stockholm allvarligt skadad av sallad som köpts på salladsbar – innehöll odeklarerade valnötter