MSB83
Allmänheten vänder sig till MSB
I dagarna har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i Karlstad tagit emot många mejl från allmänheten gällande coronakrisen. Många är kritiska. En person ville anmäla sig som frivillig för att hjälpa till.
”Det smärtar att en sådan viktig myndighet har fått en så usel generaldirektör. En person som hoppat från den ena myndigheten till den andra och bara ställt till det. Som skattebetalare är jag och många med mig förbannade över att denna pajas får leda nyckel myndigheter. Han har redan visat prov på sin tafflighet när det gäller Coronaviruset”, skriver en person.
”Det är nu väldigt tydligt att coronaviruset sprids till allt fler länder och att det är en allvarligt farlig virussjukdom. Våra politiker verkar inte förstå och har ingen handlingskraft, jämför med tsunamin där Sverige var sist ut med att hjälpa och hämta hem skadade och döda. Våra politiker är trötta, vill helst blunda, och sova. Hoppas ni har ryggrad och att ni tar ansvar. Kan ni vara på tå och se till att agera kraftfullt så att vi i Sverige bromsar spridningen och dödstalen med all kraft nu redan direkt. Finns ingen anledning att vänta”, skriver en annan.
Den personen har flera förslag på vad som bör göras:
Stoppa inresor till Sverige. Om det inte går, sätt inkommande i karantän och testa dessa personer regelbundet.
Stoppa utresor från Sverige. För de som reser ut ska nog resa in igen. Om vi stoppar utresor slipper vi karantän när samma personer återvänder.
Uppmana alla som känner sig dåliga att stanna hemma. Inte åka till sjukhus och vårdcentraler och smitta ner läkare, sjukvårdspersonal, och andra patienter. Ordna omedelbart så provtagning kan göras i hemmen.
Gå ut med riktlinjer på alla språk i tv, radio, tidningar, och anslå utomhus.
Uppmana alla som kan att jobba hemifrån.
Undvik folksamlingar. Umgås enbart med de allra närmaste i familjen.
Undvik kollektiva transportmedel som bussar, tunnelbana, tåg, och flygplan. Ta bilen, cykel eller gå.
Var ärlig och uppriktig med all information. Om ni börjar ljuga och föra allmänheten bakom ljuset kommer ni aldrig att återfå förtroende och tillit.
Jag hör argument som att det inte är farligare än en förkylning – jo, 2 procent dör inte av förkylningsvirus.
En person tycker inte att smittskyddsläkaren Anders Tegnell agerat rätt.
”Jag tycker smittskyddsläkarens Anders Tegnell har helt fel när han konstaterar att det är låg risk att Sverige ska få denna epidemi. … Min åsikt är att Sverige verkar oerhört dåligt förberett och att det råder massiv okunskap om vad som har skett i Kina som har totalt överväldigats av smittspridningens framfart, antalet smittade som behöver avancerade vårdinsatser, och antalet dödsfall. Likaså i Italien och Iran. Det krävs en enorm insats från MSB:s sida om Sverige ska kunna klara av detta utbrott utan att total panik sprider sig, samhällsfunktioner slåss ut, mat i affärerna tar slut, och så vidare”, skriver denne till MSB.
Här är några fler röster:
”Det är med bestörtning jag ser hur paniken ökar i landet. Det sätt som beskriver det pågående virusutbrott är direkt olämpligt. Media framställer, närmast med förlamande kraft, hur denna farsot sprider sig. Människor som inte vet bättre, faller snabbt med i lavinen media. Det borde ligga i myndighetens intresse att all form av information som skrivs eller talas om ska vara faktabaserad och välgrundad. … MSB är samhällets ledande organisation vid skymningsläge, kris, och ofred. Ta taktpinnen och bistå nu samhället innan paniken är ett fullbordat faktum.”
”Min svärson jobbar i förvaret och min dotter i sjukvården. De bor där min svärson jobbar, långt från resten av familjen. Som jag förstått kommer min svärson att tas omhand av staten vid eventuell samhällskris. Det jag är orolig över är vem som ska ta hand om min dotter, som jobbar i vården, långt från familjen. SARS smittade ju framför allt sjukvårdspersonal. Om min dotter blir sjuk i tjänsten på grund av coronaviruset, vem tar då hand om henne?”
”Jag misstänker att corona sprids i skolor i Torslanda!!!!!!!”
I ett av mejlen ville en drifttekniker på bostadbolaget HSB anmäla sig som frivillig.
Mitt namn är … och jobbar som drifttekniker på HSB Stockholm just nu. Jag ville anmäla mig som frivillig personal att hjälpa vid eventuell kris situation i Stockholm men även i hela landet. Jag hoppas att kommit till rätt myndighet för att anmäla mig men med hänsyn till den oron som finn just nu över utbröt av coronaviruset tänkte jag börja anmäla till er som annars kan ni säkert tillrätta visa mig med rätt myndighet. Utöver kunskap inom teknik och lång livserfarenhet har jag D- och B-körkort och känner väl Stockholms stad och bor och jobbar här i Stockholm”, skriver denne till MSB.
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.