Är Sverige på väg åt rätt håll?
LEDARSTICK Samtidigt som vården har svårt att handskas med SARS-CoV-2, även kallat Wuhanviruset, så går de flesta svenskar omkring i bland annat matbutiker helt utan rätt skydd. De plexiglasskydd och markeringar som finns i vissa butiker vid kassorna är gulligt tänkt och fungerar kanske till en liten del. Men det räcker inte. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Dödsfallen i vårt land är långt fler än i våra nordiska grannländer.
Trots det står primadonnor från Folkhälsomyndigheten på presskonferenserna på vardagarna och fortsätter att ge sina patetiska bortförklaringar. Frågorna från media är ofta bedrövligt dåliga. En del av journalisterna verkar rent ut sagt undfallande och underdåniga. Följdfrågor verkar inte direkt uppmuntras. Det är frustrerande att bevittna.
Primadonnorna hävdar sig ha den bästa forskningen i ryggen och trixar med siffror och andra underlag så att de, givetvis, aldrig haft fel.
Folkhälsomyndigheten säger fortfarande att munskydd inte fungerar eftersom, enligt dem, svenskarna inte vet hur de ska användas. Det skrattretande oförskämt.
Under tiden dör folk som flugor bland annat på våra äldreboenden. Att vi behandlar våra äldre så här illa kommer ha långtgående konsekvenser under lång tid i vårt samhälle.
Inte nog med det, vården saknar fortfarande tillräckligt med skyddsutrustning, många restauranger är fullsatta, kollektivtrafiken är ofta knökfull med passagerare, så gott som ingen bär munskydd eller andningsskydd i matbutiker, folk håller generellt sett inte tillräckligt avstånd till varandra, och skyddsombudsstoppen på grund av Covid-19 formligen haglar in hos Arbetsmiljöverket.
c63
Sverige är ett groteskt experiment om man jämför med våra grannländer. Många svenska politiker tycks ha köpt konceptet med flockimmunitet som primadonnorna sålt dem.
Men Wuhanviruset tycks, åtminstone i dagsläget, vara smartare. Det kan mutera. Och vissa forskningresultat indikerar att en del som tillfrisknat inte bär på antikroppar mot viruset.
Det behövs att en stor del av befolkningen bär på antikroppar för att nå flockimmunitet på det sätt som de styrande eftertaktar det.
Statsepidemiologen dyker regelbundet upp på presskonferenserna klockan 14 på vardagar. Hans självbelåtenhet passar bra på vetenskapliga konferenser men inte när en skrämd befolkning lyssnar.
Det är respektlöst mot det svenska folket att ha honom och hans generaldirektör kvar. Landet behöver styras in på rätt väg.
p5HÅKAN FRISELL
Foto: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAMS.