Sverige har ledningen i antalet dagligen bekräftade COVID-19 dödsfall per miljon människor
KOMMENTAREN Svenska myndigheter och vissa politiker fortsätter att hävda att det svenska experimentet är till fördel för svenskarna. Men Sverige har idag den 30 april ledningen i antalet dagligen bekräftade COVID-19 dödsfall per miljon människor, jämfört med våra grannländer och Europa och USA. Detta enligt sajten Our World in Data som används av många bedömare för att följa utvecklingen av COVID-19. Antalet döda per miljon invånare är ett slags betyg på hur ett samhälle klarar av att hantera sjukdomen. Sverige ligger alltså uselt till.
Trots härjningarna av COVID-19 har myndigheterna fortfarande inte sett till att det finns tillräckligt med lämplig skyddsutrustning till vården och invånarna.
Bland de värsta övertrampen i dagsläget är att Folkhälsomyndigheten fortsätter sprida dålig information munskydd och andningsskydd.
Tidigare denna månad presenterade forskare vid The University of Hong Kong, Harvard School of Public Health, och University of Maryland, resultat i den välrenommerade tidskriften nature medicin som visar på att munskydd kan förhindra spridning av mänskliga coronavirus och influensavirus från symtomatiska individer.
REFERENS: Leung, N.H.L., Chu, D.K.W., Shiu, E.Y.C. et al. Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks. Nat Med (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0843-2
Svenskarna borde omgående kostnadsfritt förses med munskydd. Eller åtminstone uppmanas att använda sådana.
I många andra länder tillverkar invånarna sina egna munsskydd. Det borde vi göra även här i stor omfattning om inte myndigheterna tar sitt ansvar.
För vi kan inte lita till Folkhälsomyndigheten. De har ett stort ansvar i att Sverige var oförberett på en pandemi. Vi stod i princip helt nakna utan beredskapslager.
Inte nog med det. De personer som vi betalat för att vara våra experter och se till att vi var skyddade gjorde inte sina jobb och sitter i flera fall chockerande nog kvar. Att de inte självmant sagt upp sig säger mycket om vad det är för individer vi har att göra med. Det går för övrigt även att avskeda dem. Vänta inte till krisen är över.
p5HÅKAN FRISELL