Giftinformationscentralen larmar om Dragon’s Breath
Giftinformationscentralen meddelar att man under den senaste tiden har fått in fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser efter intag av Dragon’s Breath. Det handlar enligt Giftinformationscentralen i första hand om ungdomar i tidiga tonåren som köper majsbollar fyllda med flytande kväve som de sedan stoppar i munnen.
”Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga, exempelvis sprucken magsäck och medvetslöshet”, skriver Giftinformationscentralen i ett pressmeddelade.
”Dragon’s Breath är majsbollar (eller annat poröst livsmedel, beroende på land) som fylls med flytande kväve och sedan säljs i direkt anslutning till detta med syfte att kunden skall ha majsbollen i munnen och stötvis puffa ut kvävgas, därav namnet.”
– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor