kiIMG 3354
Cyniska Kils Slakteri använder lemlästande Berkel 834 – köpt på Blocket
LEDARSTICK Strax innan öppnandet av Karlstad Saluhall i torsdags köpte charkbolaget Kils slakteri i Kil en skärmaskin på sajten blocket.se. Den har använts flitigt sedan dess i saluhallen. Men skärmaskinen är av den modell som Arbetsmiljöverket anser vara totalförbjuden. Det tycks emellertid inte bekymra bolaget.
En delägare i Kils slakteri säger till FoodMonitor att han inte visste att skärmaskinen var farlig.
FoodMonitor berättar för honom att Arbetsmiljöverket titt som tätt lägger viten på 5 000 kronor i samband med att de upptäcker maskinen ute på livsmedelsföretag.
Men delägaren säger sig vara redo att i så fall betala vitet om det blir något.
Det är ett cyniskt och förkastligt sätt att se på saken.
Risken för skador på den personal på Kils Slakteri som i saluhallen använder maskinen är överhängande. Även leverantörer till Kils Slakteri använder skärmaskinen, enligt vad FoodMonitor erfar, utan att känna till riskerna.
FoodMonitor har i flera artiklar tidigare berättat om de skador Berkel 834 ställer till med. Det har handlat om avskurna fingrar och handflator.
Nyligen påträffades maskinen både på Konsum Värmland och på Hemköp.
LÄS MER: Konsum Värmland använder förbjuden skärmaskin
LÄS MER: Berkel 834 användes på Hemköp trots totalförbud
FoodMonitor kan konstera att det finns en stor variation över landet i hur Arbetsmiljöverket kontrollerar om det står farliga skärmaskiner i matbutiker och andra livsmedelsverksamheter. En arbetsmiljöinspektör i Värmland som FoodMonitor tidigare varit i kontakt med visste inte ens att användningen av Berkel 834 tidigare förbjudits av hans kollegor i andra delar av landet.
Det är en allvarlig brist på Arbetsmiljöverket att kommunikationen internt fungerar så dåligt om vilka typer av viten som läggs och vilka resultat de får. Men Arbetsmiljöverket är, som FoodMonitor berättat om tidigare, en myndighet i förfall. Anledningen är dålig styrning från ansvariga chefer på central nivå.
Mest beklämmande i det här är att återförsäljaren för Berkel i Sverige inte verkar lyfta ett finger, bortsett från att återkalla Berkel 834 för många år sedan, för att se till att modellen tas bort från marknaden.
Man kan tycka att de har ett stort ansvar för lemlästningen av livsmedelspersonal med Berkel 834.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Kils Slakteri är inget slakteri utan är ett charkbolag som bland annat styckar och hängmörar kött.