Kemikalieinspektionen kräver 20 000 kronor i miljösanktionsavgift av Pictura
FoodMonitor har tidigare berättat om att Kemikalieinspektionen åtalsanmält och även lagt saluförbud mot gratulationskortsföretaget Aktiebolaget Pictura i Karlstad. Detta efter det att brister upptäckts bland annat när det gäller bolagets gratulationskort hos butikskedjan ICA. Nu har myndigheten upptäckt att bolaget inte CE-märkt en produkt. Därför kräver man att bolaget betalar en sanktionsavgift på 20 000 kronor.
”Kemikalieinspektionen, Kemi, har ett projekt där ett antal elektriska och elektroniska produkter kontrollerats för att se om de uppfyller kraven i förordningen 2012:861 om farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. Förordningen är den svenska implementeringen av RoHS-direktivet1. Produkten Pictura Kort Ljudeffekt P1, artikelnummer 40797, EAN 7316190007174, saknade CE-märkning vid Kemikalieinspektionens kontroll”, skriver Kemikalieinspektionen i beslutet om sanktionsavgift.
Kemikalieinspektionen gav Pictura möjlighet att yttra sig om sanktionsavgiften innan beslutet fattades. Det gjorde enligt uppgift bolaget inte.
Kemikalieinspektionens beslut kan överklagas.
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Pictura åtalsanmäls
LÄS OCKSÅ: Blyet i gratulationskorten från Pictura
LÄS OCKSÅ: Bly i gratulationskort på ICA