
Äggpackeri: ny timtaxa från Livsmedelsverket en ”käftsmäll”
I veckan besökte två anställda på Livsmedelsverket äggbonden Larssons ägg i Slädene för en kontroll. Det hade enligt bonden aldrig hänt tidigare på 25 år att det kommit två stycken utan förvarning. Och myndigheten har i år dessutom rejält höjt sin timtaxa. Äggbonden rasar mot detta.
Läs mer …
Hummus och aioli med odeklarerade allergener från Sverige
Livsmedelsverket Sunsalat AB i Helsingborg misstänks ha ...
Läs mer …

Näringen har också ett ansvar för låg självförsörjningsgrad
KRÖNIKA Endast varannan tugga produceras i Sverige. Orden har mejslats fast i den svenska debatten. Jag delar uppfattningen om att mer mat måste produceras i Sverige. Men jag vill föra debatten närmare konsumenterna och de miljömål som regeringen har satt upp tillsammans med andra länder. Foto: World Animal Protection.
Läs mer …
Därför har slakterier ett ansvar även för brister i djurskyddet hos djurbönder och transportörer
LEDARE Det finns de som tycker att slakterier inte har något ansvar när djurbönder och transportörer levererar sjuka, smutsiga, och skadade djur, till slakt. De har fel. Slakterierna har ansvar. Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer …
Anmälan om påstådd svart halalslakt
I dagarna har en anmälan om misstänkt svart halalslakt registrerats av Länsstyrelsen Kalmar. Köttet från djuren säljs enligt uppgift för 60 kronor per kilo.
Läs mer …

Slakterikollen – FoodMonitor bevakar köttindustrin
Som FoodMonitor berättat om tidigare så skickade officiella veterinärer, OV, på landets slakterier 1 556 ärenden som gäller djurskydd till länsstyrelsen förra året. Och takten verkar hålla i sig i år. Fram till den 8 april har motsvarande 453 ärenden skickats. Slakteriet KLS Ugglarps AB förekommer i hela 34 procent av ärendena. Foto: Livsmedelsverket. Grafik: FoodMonitor.
Läs mer …

Så kan du hantera mat och livsmedelsförpackningar från matbutiker om du är orolig för Coronasmitta
KOMMENTAREN Forskare har visat att Coronaviruset kan ”överleva” på olika ytor i dagar. Och enligt CDC kan viruset spridas med små droppar, aerosoler, som lämnar människor när de pratar. Viruset kan dessutom ”överleva” i timmar i aerosoler. Utöver det är alltså viruset extremt smittsamt. Samtidigt verkar många fortfarande tycka, inklusive Livsmedelsverket och andra myndigheter, att viruset inte kan spridas via livsmedel. Det är förvånande. Foto: FoodMonitor.
Läs mer …

Livsmedelsverket: 1 556 djurskyddsärenden som initierats av OV på slakterier förra året
Förra året gjorde officiella veterinärer, OV, från Livsmedelsverket som är stationerade på landets slakterier inte mindre än 1 566 anmälningar om djurskydd till länsstyrelsen. Störst enskild andel, 32 procent, handlade om brister upptäckta på slakterier som hör till företaget KLS Ugglarps AB med säte i Kalmar. Bristerna rörde djur som till största enskilda andelen, 18 procent, kom från eller transporterades av företag i Västra Götalands län. Det kan bland annat handla om sjuka eller transportskadade djur. I regel ligger huvudansvaret på primärproducenter och transportörer. Foto: Livsmedelsverket. Grafik: FoodMonitor.
Läs mer …
Fingertopp skars av på City Gross i Växjö
Läs mer …
LRF Halland vill att bekämpningen av stånds skruvas upp
Stånds är giftiga växter som är farliga för betesdjur. Nu vill LRF Halland att LRFs riksförbundsstyrelse, Jordbruksverket, och Trafikverket, gör mer för att informera om, och bekämpa, växterna.
Läs mer …
Lidl tecknar nya avtal – vill säkra svensk livsmedelsproduktion
Förra veckan uppmanade butikskedjan Lidl svenska bönder och producenter att kontakta dem för att medverka till att försöka säkra livsmedelsproduktionen under Coronakrisen. Nu meddelar Lidl att flera nya avtal har tecknats.
Läs mer …