swedbankimg_4825
Swedbank stoppar FormLife
– men skandalbolaget byter bank 
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har anmälningarna mot skandalbolaget FormLife strömmat in till myndigheterna i både Sverige och Norge den senaste tiden. FormLife har använt sig av Swedbanks kortsystem. Banken meddelar att man nu stoppat transaktionerna. Men enligt uppgift har FormLife helt sonika bytt bank.
 
– Vi har stängt av FormLife. Men det verkar som om en annan bank fortsätter jobba med dem. Jag tror att de har haft ett avtal liggande. När vi stängde ner dem så har de säkert bara växlat till någon annan, säger Mikael Möller, vd i Swedbank Card Services AB.
 
– Det kan vara vilken bank som helst i Norden som har inlösenverksamhet. Det finns ett par tänkbara kandidater.
 
Varför säger Swedbank upp sitt avtal med FormLife?
 
– Det har kommit in en väldigt stor mängd reklamationer. Vi såg ett beteendemönster som inte kändes rätt. Då började vi utreda samtidigt som vi också blev kontaktade av Konsumentverket i Norge vilket bekräftade bilden. Och då har vi grund för att säga upp sådana här avtal.
 
Vad ska drabbade kunder göra som betalat med kort?
 
– Först och främst så ska man som kund kontakta FormLife och be dem att åtgärda problemet. Med andra ord be att få pengar tillbaka. Skulle man inte komma fram den vägen ska man kontakta sin bank som har utgivit kortet och göra en reklamation där. De hanterar sedan den gentemot den bank som har avtal med FormLife.
 
FormLife säljer bland annat bantningspreparat och kosttillskott via en webbutik. Bolaget går enligt Konsumentverket även under namnet Nordic Health Group ApS och är registrerat i Danmark. 
 
Enligt Konsument Europa har myndigheterna i Norge fått in cirka 600 anmälningar mot FormLife. I Finland är antalet cirka 400, och i Sverige cirka 75.
 
Mikael Möller berättar att FormLife på grund av alla reklamationer och anmälningar i vissa fall börjat återbetala pengar till lurade konsumenter.
 
– FormLife har börjat återbetala till kunder direkt. Det är för att de ska få ner sina nivåer. För om nivåerna blir alldeles för höga då syns det i Visa och MasterCards system. Då är det omedelbar avstängning.
 
FormLife verkar ha goda kunskaper om bankernas system?
 
– Ja. De måste ha någon form av information annars skulle de inte börja göra returer.
 
Tycker du att FormLife:s agerande är brottsligt?
 
– Det vågar jag inte uttala mig om. Men bra affärssed är det inte. Definitivt inte.
 
Mikael Möller tror att om FormLife nu bedriver sin verksamhet med hjälp av andra banker så kan det vara svårt för dessa att snabbt upptäcka oegentligheterna.
 
– När vi tar på oss kunder tittar vi i registren hos Visa och MasterCard. Jag förutsätter att våra kollegor i branschen gör likadant. Det ska de göra. Men problemet kan vara att FormLife har haft ett avtal liggande hos dem. Och när vi nu stängde av dem har de bara flyttat och aktiverat det. De behöver de inte meddela banken att de gör det utan de bara slänger på trafiken där.
 
Kontrollerade ni FormLife innan ni tecknade avtal med dem?
 
– Vi gör alltid en noggrann kontroll, speciellt på internetbutiker. Och FormLife har gått igenom alla processer som de ska. Vi har också kontrollerat gentemot Visa och MasterCard att de inte fanns registrerade där och så vidare. Allt det där ingår i vår normala rutin, säger Mikael Möller.
 
– Men i och med att de då var en nystartad verksamhet fanns det ingen historik som visade att det här inte var en bra verksamhet. De hade inget track record heller som påvisade att det var höga nivåer av reklamationer. För annars är det ett varningstecken naturligtvis. Att de gör fel i sina affärer eller att kunder inte är nöjda.
 
Har ni ändrat era rutiner efter det här?
 
– Naturligtvis ska vi ta in det här. Vi har verktyg för att övervaka hemsidor. Det vi får titta på är om vi kan upptäcka sådant här ännu bättre.
 
Mikael Möller tycker det är bra att Konsumentverket i Norge agerat beslutsamt mot FormLife.
 
– De fick in en hög nivå av klagomål. Det är därför de har agerat på det. Jag tycker det är jättebra.
 
I Sverige har också anmälningarna mot FormLife rasat in den senaste tiden. Mikael Möller skulle gärna se ett närmare samarbete med Konsumentverket.
 
– Ja, det skulle vi vilja jobba för. Vi vill naturligtvis inte att det ska finnas butiker som på något sätt beter sig fel eller är vilseledande. Det gagnar ingen. Utan det ska vara sunda affärer som görs där slutkonsumenten också är nöjd.
 
Enligt Mikael Möller har kortkunder goda möjligheter att få sina pengar tillbaka från FormLife, om bolaget gjort fel, och om man reklamerar hos sin bank.
 
– Kort som betalningsmedel är ju bra i sådana här sammanhang. För det finns väldigt tydliga regelverk för hur sådant här hanteras. Kortkunderna kan vara ganska trygga, säger han.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:
Norsk myndighet stoppar pengar till skandalbolaget FormLife