Konsument med celiaki skadad vid resa med Airtours – hotell trodde att gluten är samma sak som ägg
En konsument med celiaki har vänt sig till Svenska Celiakiförbudet efter det att denne, trots löfte om glutenfri mat, blev serverad mat med gluten under en resa med resebolaget Airtours – och blev skadad av det och fick läggas in på sjukhus. Hotellet ska ha trott att gluten betyder ägg.

Stor kalv påträffades i livmoder vid slakt på KLS Ugglarps i Kalmar
I dagarna påträffade en officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarps AB i kalmar en stor kalv i livmodern på en ko. OV misstänker brott då kon sannolikt hade mindre än 28 dagar kvar till kalvning.

Ko med helt förstört öga påträffad på KLS Ugglarps
I torsdags påträffade en officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarps AB i Dalsjöfors en ko som hade en allvarlig skada på sitt högra öga. OV misstänker misskötsel hos djurhållaren.

SLU brottsanmäler ”student” som påstås terrorisera personal efter att inte ha klarat delmoment i veterinärutbildningen TU-VET – kallade personal för hora, odjur och hallick
En veterinärstudent på SLU blev inte godkänd på ett delmoment i tilläggsutbildningen TU-VET. Efter det har "studenten", enligt SLU, i åratal utsatt personal för trakasserier. Den senaste tiden ska detta ha eskalerat och SLU har i dagarna gjort en brottsanmälan om ”ofredande alternativt förolämpning i samband med myndighetsutövning alternativt förtal”.

Guldhaven Pelagiska hoppas på export av hundratals ton siklöja till Ukraina
När gourméprodukten Kalix Löjrom tillverkas blir det stora mängder siklöja över som det kan vara svårt att få avsättning för – mycket har gått till minkindustrin i Finland – eller i ett fall till och med grävts ner på en ö utanför Luleå. Nu hoppas fiskbolaget Guldhaven Pelagiska i Kalix på export till Ukraina.

Fiskare i Luleå kan komma att gräva ner mer siklöja som används till gourméprodukten Kalix Löjrom
Gourméprodukten under det skyddade varumärket Kalix Löjrom tillverkas genom att rommen tas från fisken siklöja. Kvarvarande hanfiskar och speciellt honfiskar kan sedan emellertid vara svårsålda – och har till och med grävts ner på en ö utanför Luleå. I dagarna har ytterligare en fiskare i Luleå ansökt hos Jordbruksverket om att få gräva ner ännu mer på en annan ö nu när säsongen startar den 24 september – anledningen är att möjligheten till avsättning av fisken som minkfoder i Finland håller på att försvinna.

kontroll2023-09-21
Misstänkt avföring i dricksvattnet på Förskolan Skattkammaren – användes i månader trots analysresultat
Dricksvattnet på Förskolan Skattkammaren i Göteborg misstänks ha innehållit fekaler från människor eller djur. En analys som gjordes i mars visade på förekomst av både e. colibakterier och koliforma bakterier över gällande gränsvärde – trots det ska man ha fortsatt att använda vattnet som vanligt tills förra månaden. Den kommunala fastighetsägaren Higab uppger att underleverantören Hindås Maskin & Entreprenad – som låtit utföra analysen på laboratoriet Eurofins via – inte sagt något förrän i augusti.

Konkurrensverket har gjort gryningsräder på livsmedelsföretag i mellersta och norra Sverige
Konkurrensverket meddelar att man utreder flera företag i mellersta och norra Sverige för misstänkt överträdelse på marknaden för livsmedel – och har idag gjort oanmälda besök hos dessa.

horn2023-09-20
Invuxet horn påträffat på slakteri
I ... Bilden: det aktuella djuret. Foto: Livsmedelsverket.

Skållningen av grisar fick ställas in på Nya Siljans Chark
Det inträffade i dagarna ett haveri med oljepannan på slakteriet Nya Siljans Chark AB i Mora. 90 slaktsvin tvingades därför att vänta över natt på avlivning och slakt.

Biltema okunniga om allergener i bakverk på café
Personalen på kedjan Biltema på ...

bDSC_0002
Brister i livsmedelshanteringen på Burger King på Kungsportsavenyen
Hamburgerkedjan Burger King brister i livsmedelshanteringen i sin restaurang på Kungsportsavenyen i Göteborg. Det säger sig livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad ha konstaterat vid ett kontrollbesök denna månad – efter det att man tagit emot ett klagomål. Bilden: inte den aktuella restaurangen. Foto: FoodMonitor.

Dafgårds schabblade med Kids Meal lasagnette – risk för gluten- och äggallergiker – har nått flygplatser
Färdigmattillverkare Gunnar Dafgård AB i Källby har sålt ...

MMSports förbjuds att sälja Jacked Turkesterone
Produkten Jacked Turkesterone som säljs av kosttillskottbolaget MM Sports AB i Göteborg innehåller extrakt av Ajuga turkestancia. Det uppger livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad som nu lagt ett förbud.

kontroll2023-09-18
Stockholms stad: matbutik i Hornstull dolde bäst före datum
När ... Foto: Stockholms stad.

mIMG_3864
MAX kritiseras för vilseledande reklamskyltar – konsumenter ska ha fått betala nästan dubbelt så mycket i kassan för Grilloumi- och Originalburgare
Enligt ...

kontroll29
Restaurang i Kista förbjuds att släppa ut kyckling och nötkött på marknaden – ospårbart – har plomberarts
Det går inte att spåra vart en restaurang i Kista fått förpackningar med kycklingkött och nötkött ifrån. Det kunde livsmedelskontrollen på Stockholms stad konstatera vid ett kontrollbesök. Myndigheten har lagt ett förbud och hotar med 20 000 kronor i vite om det inte följs. Bilderna: livsmedel hos den aktuella verksamheten. Foto: Stockholms stad.

Göteborgs Stad: mjölbaggar på DirtyDough – och mögeltillväxt
När ...

Nespresso2023-09-11
Nespresso lanserar Creatista Vertuo-systemet
PRODUKTNYTT Kaffebolaget Nespresson meddelar att deras kaffemaskin Creatista kommer att vara tillgänglig för de större Vertuo-kapslarna – vilket bland annat möjliggör att en hel kanna med kaffe kan bryggas med ett knapptryck. Foto: Nespresso.

Frankrike vill förbjuda 21 namn på produkter som innehåller växtproteiner – och sätta högsta halt för 120 produkter
Frankrike vill att EU ska besluta om en ny förordning som gör det förbjudet att använda namn som ”biff”, ”skinka” och ”grillad” på produkter som innehåller växtproteiner – och sätta hårda gränser för högsta halten växtprotein i Chorizo, Wienerschnitzel och 118 andra produkter. FoodMonitor har de kompletta listorna.

Förskolan Sommarvädersgatan bedrev livsmedelsverksamhet i åratal utan registrering – krävs på sanktionsavgift
Göteborgs Stad kräver sin egen förskola, förskolan Sommarvädersgatan, på 40 000 kronor i sanktionsavgift då verksamheten bedrivit livsmedelverksamhet i flera år utan att ha registrerat sig så som lagen kräver – och därigenom även undgått livsmedelskontroll.

Stockholms stad: drakfrukt.se säljer ekologiska livsmedel utan att vara anslutna till certifieringsorgan – lägger förbud
Livsmedelskontrollen på Stockholms stad uppger att de vid en kontroll förra månaden kunde konstatera att företaget Drakfrukt Sverige AB i Årjäng säljer ekologiska livsmedel till slutkonsument via sajten drakfrukt.se, med lager i Stockholm, utan att vara anslutna till ett certifieringsorgan för försäljning och lagerhållning av ekologiska livsmedel. Myndigheten har nu lagt ett förbud.

Hung Fat Trading Asien Livs förbjuds att sälja köttvaror från Storegården
Grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB i Hisings backa har vilseledande hållbarhetsangivelse och vilseledande förvaringsanvisningar för köttvaror från Storegårdens Gårdsslakteri AB i Tidaholm. Därför har ...

rygg2023-09-11
Inkompetenta eller likgiltiga transportörer fortsätter att skrapa djur
KOMMENTAREN Transportörer ställer in våningsplan i transportbilar så att högresta djur skadas på sina ryggar – vilket pågår konstant. Livsmedelsverket rapporterar det inträffade till länsstyrelsen men sedan tycks inget mer hända. Foto: Livsmedelsverket.

Lidl2023-09-10.png
Göteborgs Stad: brister i livsmedelshanteringen på Lidl – två möss infångades
När ... Foto: Göteborgs Stad.

Kungen2023-09-07
Kungaparet smakade på Värmland
Idag var kungaparet i Karlstad i samband med kung Carl XlV Gustafs jubileumsturné för att fira femtio år på tronen. De bjöds på godsaker från Värmland. FoodMonitor var på plats. VIDEO

Afrikansk svinpest nu i Sverige
Jordbruksverket meddelar att Afrikansk svinpest har påvisats i ett prov från ett dött vildsvin som hittats strax sydost om Fagersta.

mIMG_3864
MAX: före detta anställd tog sig in på MAX i Karlskoga och fick tag på en kökskniv
I ...

Kslakt2023-09-06
Försvarsmakten ska använda upp till 5 500 djur till djurförsök
I en speciell ... Foto: Försvarsmakten.

produkt2023-09-05
Yipin lanserar Hoisin Chili & Sesam och Umami Soja & Shiitake
Livsmedelsföretaget Yipin meddelar att man denna vecka släpper två nya asiatiska såser – Hoisin Chili & Sesam och Umami Soja & Shiitake – på Willys, Hemköp, ICA, CityGross och Tempo. Foto: Yipin.

t20