Deliverect tar sats för expansion i Sverige
Det belgiska bolaget Deliverect, som hanterar beställningarna för matleveransföretag, meddelar att man genom en investeringsrunda tagit in 150 miljoner dollar. En del av pengarna kommer att användas till att expandera verksamheten i Sverige och Norden.

kontroll21
Brister på skandalslakteriet Kronfågel har inte rättats till – uppgifter från Livsmedelsverket
Igår skrev livsmedelsverket i en rapport att man vid en uppföljande kontroll upptäckt att skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla inte rättat till tidigare påtalade brister. Det handlar om att företaget inte övervakar ”att personalen följer instruktionen och utbildning”. Upptäckten gjordes förra månaden men myndigheten har inte diariefört detta förrän nu.

Cloetta23
Batch med Cloettas Bridge-påsar håller inte måttet
LEDARSTICK Godisbolaget Cloettas storsäljande produkt Bridge har problem. I dagarna upptäckte FoodMonitor att en förpackning plötsligt föll isär genom att ytterpåsen i plast delaminerade från innerpåsen i plast och att det blev ett hål så att godisbitar föll ut. Foto: FoodMonitor.

Vegetariskt fortsätter att öka
Livsmedelskoncernen Axfood meddelar att deras Vegobarometer visar att andelen vegetarianer och veganer bland svenskarna närmar sig nio procent. Det är enligt Axfood den högsta uppmätta andelen hittills.

Dödshot mot MSB:s Krisinformation – polisen har inlett förundersökning
”Alla ni som jobbar på Krisinformation ...

b89
Djurbonde dömd för djurplågeri – se filmen från länsstyrelsens kontroll
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en djurbonde i Dalarna dömts för djuplågeri. Idag publicerar FoodMonitor filmen från länsstyrelsens kontroll. Foto: Länsstyrelsen Dalarna.

kIMG_3519
Nespresso-kaffe kan spåras med blockchain-teknik – från böna till kopp
Kaffebolaget Nespresso meddelar att man nu ger konsumenter möjligheten att spåra ett kaffe, ekologiska Reviving Origins Kahawa ya Congo, med hjälp av blockchain-teknik från böna till kopp. Man kan bland annat se vilken bonde som odlat kaffebönorna, vilken ersättning som utbetalats och vilka områden bönorna är producerade. Foto: FoodMonitor.

Jordbruksverket och SVA anordnar för första gången en smittskyddskonferens
Jordbruksverket meddelar att man den 12 oktober i år tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för första gången anordnar en smittskyddskonferens. Temat är ”smittskydd och djursmittor i en föränderlig värld”.

slIMG_0408
Nytt år ny skräcktransport till skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på nytt ihjälkvävda höns i en transport till skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara. Det var enligt OV, som vid tidigare fall, att ventilationen slutade fungera som orsakade dödligheten. Länsstyrelsen Västra Götaland har sekretessbelagt uppgiften om hur många höns som dog vid det aktuella tillfället. Foto: FoodMonitor.

Konsument anmäler: skadad av Unilite tändstickor från Dollarstore
En konsument har i dagarna anmält till Konsumentverket att denne skadats av tändstickor av märket Unilite som sålts av en butik i Nässjö som tillhör kedjan Dollarstore.

Djurbonde i Dalarna dömd för djurplågeri
En djurbonde i Dalarna har dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. En annan djurbonde som inte varit delaktig i den dagliga skötseln av djur, maken, döms för brott mot djurskyddslagen. Det handlar om att ett fjäderfä och en get ska ha plågats genom vanvård. Dessutom ska 4 grisar, 35 höns, 12 kaniner och 18 getter hanterats i strid med djurskyddslagen. I målet framkom det att en kontroll som länsstyrelsen ville göra fick avbrytas då maken enligt uppgift hotade att skjuta djur.

k22
Hushållningssällskapet Gotland varnar för vitbläran
Vitbläran är farligare än den ser ut och har blivit ett problem. Det menar Hushållningssällskapet Gotland. Foto: Lisbeth Rauden.

Konsument: ugnslucka från IKEA exploderade
I dagarna exploderade en ugnslucka från IKEA hos en konsument. Det framgår av en anmälan till Konsumentverket.

KLS Ugglarps får ny vd
Slakteriet KLS Ugglarps meddelar att Viktor Tornberg tillträder som ny vd den första mars. Viktor Tornberg har arbetat som bolagets Vice President Commercial Operations sedan år 2017.

Dumleklubban kommer tillbaka
I februari förra året meddelade godisbolaget Fazer att produktionen av Fazer Dumleklubba upphör. Detta eftersom det var problem med den aktuella maskinen som användes vid tillverkningen. Nu säger man att produkten kommer tillbaka till nordiska marknader. I maj ska den finnas i svenska butiker.

Rånare kröp in på lager via mejeridörrarna i Coop-butik

Paulig förvärvar spanska snacksbolaget Liven
Livsmedelsbolaget Paulig, som äger varumärkena Santa Maria och Risenta, meddelar att man ...

Okontrollerat utsläpp av etanol på Lantmännen Agroetanol i Norrköping – läckte ut på taket

Aktiebolaget Sjömat Skandinavien förvärvar Fiskgrossisten i Lysekil AB

Personal som fyller på Coop Online plågas av blåst, regn och snö – skyddsombud kräver åtgärd

Livsmedelsverket tar Arla i örat om ”magra” ostar från varumärket Falbygdens Ost – Arla åtgärdar

Rånare hotade att döda kassapersonal på Coop – vd anmäler

k23
Skandalslakteriet Kronfågels vd byts ut
Skandalslakteriet Kronfågels vd Mats Hedlund byts ut med omedelbar verkan. Det meddelar livsmedelskoncernen Scandi Standard, som äger skandalslakteriet, idag.

Malmö stad kritiserar Khonung i Limhamn – kallade honung för lyxig
Enligt livsmedelskontrollen i Malmö stad använder företaget Klevås Consulting AB på sajten khonung.se vilseledande marknadsföring av flera honungsprodukter. Det framgår av en kontrollrapport förra månaden.

Merresor bröt kylkedja för kycklingwrap, avocadowrap och räksmörgås på Snälltåget – uppgift från Livsmedelsverket

Naked Juicebar har sagt till kunder att samtliga drycker/smotthies är glutenfria men använder Oaty havredryck som ingrediens – uppgift
Vid ett kontrollbesök som livsmedelskontrollen på Malmö stad gjort ska det ha visat sig att juicekedjan Naked Juicebar har sagt till konsumenter att alla deras drycker/smoothies, undan taget två, är glutenfria. Men det ska vara felaktigt eftersom en del ändå görs med Oatlys havredryck som ingrediens. Bolaget ska enligt uppgift nu rätta sig.

Coop21
Snusk på Nästgårdsköket upptäcktes vid föranmält kontrollbesök
Smutsig blandare, svartmögel, smutsiga plastbackar och ingrodd smuts på beredningsmaskin. Bland annat dessa avvikelser säger sig livsmedelskontrollen på Karlstads kommun har upptäckt när de förra månaden gjorde ett föranmält kontrollbesök på verksamheten Nästgårdsköket som drivs av butikskedjan Coop Värmland. Foto: Karlstads kommun.

Valla21
”Nedsmutsade händer förorenar slaktkroppar” på skandalslakteriet Kronfågel
Skandalslakteriet Kronfågels personal i Valla brister allvarligt i handhygienen. Slaktkroppar förorenas. Det påstår Livsmedelsverket.

SLU läste fel på djurnummer – därför skickades dräktig gylta till slakt
Som FoodMonitor berättat om tidigare så upptäckte Livsmedelsverket i dagarna en misstänkt högdräktig gylta på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. Det var Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som levererat djuret. Nu säger SLU att det skett ett misstag. VARNING FÖR STARK BILD!

kIMG_2750
Kaffehuset i Karlstad krävs på 40 000 kronor i sanktionsavgift
Foto: FoodMonitor.

t20