Kviga fastnade med benet i boxen på ett slakteri – avlivades omgående

Allvarliga sårskador upptäckta på 1 825 höns på skandalslakteriet Håkantorp Slakteri

aDSC_0110_1
Kammarrätten: Svensk vodka behöver inte innehålla svenskt vatten eller spädas i Sverige
Livsmedelsverket har i ett beslut tidigare tyckt att Svensk Vodka ska innehålla svenskt vatten och spädas i Sverige. Det håller inte livsmedelsföretaget Lantmännen Reppe AB i Lidköping med om och har överklagat. I fredags kom en dom i Kammarrätten i Stockholm som ger bolaget rätt. Foto: FoodMonitor.

kyckling81
Ny uppgift om slaktsnusk på Kronfågel

Skandal med kontaminerat bekämpningsmedel som förstört 500 hektar betodlingar i Frankrike
Kontaminerade batcher med bekämpningsmedel från tillverkaren ADAMA har enligt uppgift från EU-kommissionen förstört 500 hektar odlingar med betor i Frankrike. Fler än 50 odlare ska ha drabbats. Samma typ av bekämpningsmedel säljs även i Sverige under namnet Goltix WG av Nordisk Alkali AB i Malmö. ADAMA bedyrar emellertid att det inte handlar om samma batcher och att Sverige inte påverkas av skandalen.

Livsmedelsverket ansöker om utdömande av 75 000 kronor i vite mot HKScan Sweden AB för snusk med slaktkroppar
I januari hotade Livsmedelsverket slakteriet HKScan Sweden AB i Linköping med vite för snusk med slaktkroppar. I maj förelade myndigheten vid vite bolaget att vidta åtgärder. Men förra månaden konstaterades att bristen kvarstod. Igår ansökte därför Livsmedelsverket om utdömande av 75 000 kronor i vite.

Radioaktivt material på KTH – skyddsombudsstopp – uppgift: väktare och annan personal riskerar att utsättas för strålning
Det finns radioaktivt material i två rum på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som riskerar att utsätta väktare, städare och annan personal för hälsorisker. Det menar ett regionalt skyddsombud på Svenska Transportarbetareförbundet som igår lade ett skyddsombudsstopp gällande väktare från företaget Tempest Security AB i Stockholm. KTH säger sig inte känna till stoppet.

Kund kastade sten på personal på Kronans Apotek – en skadad

Safello vidtar åtgärder mot pwobutiken.com
Sajten pwobutiken.com säljer kosttillskott som innehåller den i kosttillskott inom EU totalförbjudna substansen DMAA och injektionspreparatet Melanotan 2 som enligt Läkemedelsverket är förbjudet att sälja i Sverige. Sajten uppger att deras kunder kan betala med Bitcoin med Swish genom att använda en tjänst från företaget Safello AB i Stockholm. Safello kallar sajtens upplägg olagligt och vidtar nu åtgärder.

Pwobutiken.com fortsätter att sälja kosttillskott som innehåller totalförbjudet DMAA
FoodMonitor berättade i januari förra året om att sajten pwobutiken.com säljer kosttillskott som innehåller den i kosttillskott totalförbjudna substansen DMAA. Försäljningen pågår alltjämt. Det bekymrar Livsmedelsverket. Sajten säljer även "barbiedrogen" Melanotan vilket enligt Läkemedelsverket är olagligt.

Läkemedelsverket: melanotangrossisten.com säljer olagligen ”barbiedrogen” Melanotan till svenska konsumenter
Det är enligt Läkemedelsverket olagligt att sälja den så kallade ”barbiedrogen” Melanotan i Sverige. Det tycks emellertid sajten melanotangrossisten.com inte bry sig om. Läkemedelsverket ser allvarligt på detta och meddelar att man ska kontakta polisen och Skatteverket. Det finns enligt myndigheten en överhängande hälsorisk för konsumenter då det inte går att säga om produkterna som säljs på sajten är rena eller sterila.

KRAV21
KRAV: Värmland nummer ett i hållbarhet för djur och jordbruk
Miljömärkningen KRAV meddelar att ”30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk”. Det gör att länet hamnar på första plats i KRAVs hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruksmark. Foto: KRAV.

Anna Törnebrant ska bli ny vd i SydGrönt Ekonomisk förening
Livsmedelsföretaget SydGrönt Ekonomisk förening i Helsinborg meddelar att Anna Törnebrant tillträder som ny vd den första oktober. Anna Törnebrant har tidigare arbetat på företagen Royal Canin, Mars Inc, Barilla och Deloitte.

Första fallen av tamgrisar i Tyskland som drabbats av afrikansk svinpest
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, meddelar att tyska myndigheter konstaterat afrikansk svinpest i två tamgrisbesättningar. Den ena besättningen är enligt uppgift en ekologisk besättning med 200 djur och den andra en hobbybesättning med två djur.

Man trängde sig in och misshandlade personal i sjukhusbutik – stal sedan frukt

Eltruck stannade inte – anställd i Lidl-butik fick föras till sjukhus

c29
Stora framgångar för djuren under årets första halvår
KRÖNIKAN Det har varit en händelserik vår för djuren. Vi fick till exempel se siffrorna på hur köttkonsumtionen i Sverige minskade med 7.7 miljoner individer jämfört med året innan. Allra flest av dem var kycklingar, de djur som också har det sämst. Om du är en kyckling i en svensk djurfabrik kläcks du i en maskin och får aldrig träffa din mamma. Du bor trångt i stora hangarer, på gårdar med i genomsnitt över 100 000 andra kycklingar, vilket är fler än i de flesta andra EU-länder. När du blivit 35 dagar är det dags för slakt, då har du växt från 40 till 2000 gram, vilket gett dig benproblem och smärta. Du får inte känna utomhusluft förrän det är dags för den långa transporten till slakteriet, där du varken får mat eller vatten. Foto: Petrus Iggström/Djurens Rätt.

Abicart möjliggjorde försäljning av kosttillskott som innehåller totalförbjudet DMAA
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har företaget PROSUPPZ INTERNATIONAL AB i Stockholm sålt kosttillskott som innehåller den i kosttillskott totalförbjudna substansen DMAA via sajten prosuppz.com. Nu kan FoodMonitor avslöja att webshopsleverantören Abicart AB i Mölndal hjälpt till.

IT-attacken mot Coop:
Livsmedelsverket rapporterar till MSB
I början av månaden utsattes butikskedjan Coop för en IT-attack. Nu har Livsmedelsverket rapporterat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om händelsen.

Stut kollapsade på slakteris lastbrygga
Förra månaden lade sig en stut ner på ett slakteris lastbrygga. Djurets bakben var brutet. Det framgår av en anmälan som nu blivit offentlig. Länsstyrelsen Jönköping har sekretessbelagt uppgifter om slakteriet och leverantören.

Gris dog av misstänkt hjärtsvikt på slakteri – hade godkänts av OV
En gris som i dagarna godkänts i levandedjursbesiktningen på ett slakteri dog en kort tid efteråt. Den officiella veterinären, OV som gjorde besiktningen misstänker hjärtsvikt. Länsstyrelsen Västra Götaland har sekretessbelagt uppgifter om slakteriet och leverantören.

kontroll29.png
Övertid i slakten orsakade snusk med köttrester på Kronfågel
”Köttrester på krokarna för slaktkroppar” och ”köttrester på golvet”. Det upptäckte ...

Livsmedelsverket: Preem-butik sålde ekologiska varor på ett otillåtet sätt – vill ha sanktionsavgift på 45 600 kronor

Robot skadade personal på Danica Foods AB
I onsdags skadades en anställd på livsmedelsföretaget Danica Foods AB i Lycksele i samband med arbete i en robotcell. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket som bolagets fabrikschef har gjort.

Semper åtgärdar brister i bageri för glutenfritt knäckebröd i Korsnäs

grisar39
Fjorton slaktsvin dog under en transport till slakteri
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, att det i en transport från en grisbonde fanns inte mindre än fjorton döda slaktsvin. Ytterligare ett slaktsvin dog sedan i stallet på slakteriet. Länsstyrelsen Gotland har sekretessbelagt uppgifter om leverantören, transportören och slakteriet.

Arbetare på Trensums Food kraftigt klämskadad i handen – inget nödstopp i närheten

Gärningsman attackerade bud i Foodoras upphämtningslokal i Bromma

Uppgift: Försvarsmakten gav Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund nobben om hjälp med misstankar om senapsgas
I slutet av förra månaden upptäckte en strandstädare en ...

liDSC_0043
Uppgifter: arbetsledning på Lidl:s lager kränkte och trakasserade personal – ”vi kan sparka dig”, ”ta bort helgen”, ”du får ingen lön”
Ledningen på butikskedjan Lidl:s lager i Stockholm ska enligt ett skyddsombud ha kränkt och trakasserat ett antal personer i personalen. Detta ska ha hänt i samband med personalsamtal och prestationssamtal. Bolaget ska också enligt skyddsombudet ha försökt få personal som varken kan läsa eller förstå svenska att skriva på dokument.

t20