UTRUSTNING Nedfall från Tjernobylolyckan som fortfarande hamnar i bland annat svamp och renkött i Sverige, kontroll av importerade livsmedel och uran och radon i vatten. Det är några av många anledningar att analysera radioaktiva nuklider även i vårt land. FoodMonitor testar därför nu produkten Radiacode 103, en scintillationsdetektor, som ett i sammanhanget är ett attraktivt lågprisalternativ för myndigheter såväl som för konsumenter – och vi behöver din hjälp med förslag på prover!
Omsättningsraketen ChopChop behöver fokusera ännu mer på livsmedelssäkerhet
KOMMENTAREN Allt fler konsumenter tycks uppskatta restaurangkedjan Chop Chop Asian Express som drivs av ChopChop AB i Malmö. Bolagets omsättning har rusat i höjden de senaste åren – och man har samtidigt gjort en hälsosam vinst. Men det börjar dyka upp smolk i bägaren. Foto: FoodMonitor.
Personal på ChopChop Asian Express saknar kunskaper om risker vid nedkylning av livsmedel – påstår Kalmar kommun
När livsmedelskontrollen på Kalmar kommun i dagarna gjorde ett kontrollbesök på en restaurang i Kalmar som tillhör kedjan ChopChop Asian Express, som drivs av ChopChop AB, ska man ha konstaterat att bolaget inte hanterar livsmedel på ett säkert sätt. Bilden: genrebild. Inte den aktuella restaurangen. Foto: FoodMonitor.
Konkurrent berättade ”sanningen” om knärullad senap för Jönköpings kommun – som nu lagt förbud
Enligt Senapsfabrikörn i Småland AB på Visingsö har produkten ”knärullad senap” tillverkats och sålts de senaste 40 åren. Efter det att en konkurrent klagat till Jönköpings kommun har i dagarna ett förbud lagts. Senapsfabrikörn medger att produkten inte är knärullad, men att kunderna är vana vid att det står det.
Livsmedelsverkets löjeväckande sekretess om Kronfågel
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket i år vänt på sin bedömning av sekretess. Istället för att maskera personuppgifter och lämna händelsebeskrivningar och bilder omaskerade för misstänkta brott mot djurskyddslagen som gäller bland annat gris, nöt och kyckling gör man alltså nu tvärtom. Det är dåligt för både konsumenter och industri. Bilderna: visar Livsmedelsverkets utlämnande förra året jämfört med i år gällande samma bild. Foto: Livsmedelsverket.
Ungern vill ha förbud mot produktion och utsläppande på marknaden av laboratorieodlat kött – ”helt onödigt” lagförslag tycker Djurens Rätt
Kommerskollegium har i dagarna vänt sig till tio myndigheter och branschorganisationer för att få synpunkter på Ungerns nya förslag till ett förbud mot produktion och utsläppande på marknaden av laboratorieodlat kött – men myndigheten tillfrågade inte djurrättsorganisationen Djurens Rätt som har expertkompetens på området och som tycker att lagförslaget är ”helt onödigt”.
SLU uppger: anställd utsattes för giftiga ångor när avlopp innehållande Virkon S från Odlingsenheten hettades upp – ”det gick knappt att andas” – misstänkt handhavandefel