kastrullikea
Bilden: Material har lossnat från kastrullen SNITSIG. Foto: Patrik Dahlin. 
 
Mörkar IKEA problem
med kastrullen SNITSIG?
Patrik Dahlin i Bromma köpte i februari kastruller på IKEA i Barkarby. När han kom hem och lagade mat till sin familj lossnade material från botten på kastrullen och hamnade i maten. När han ville veta vad kastrullen är tillverkad av lade IKEA locket på.
 
– Vi upptäckte det här när vi precis hade gett vår lilla bebis sin första portion riktiga mat. Så det gjorde oss oroliga. Vi vet inte om hon fick i sig något. Vi kontaktade IKEA för att få reda på vad kastrullen består av. Men nu flera månader senare har vi fortfarande inte fått något svar, säger han.
 
– När det hände så kontaktade vi sjukvårdsupplysningen och de sa att man kan behöva göra en magnetröntgen om det är så att hon mår dåligt. Men man kan inte göra magnetröntgen på järn för det är magnetiskt och det vore livsfarligt. Vi behövde ha tag på innehållsförteckningen för kastrullen. Det var akut vid tillfället.
 
Patrik Dahlin berättar att han bara hade använt kastrullen ett par gånger innan det började lossna material från botten. Kastrullen, som går under beteckningen SNITSIG, köptes i samband med att han och hans familj flyttade till Bromma.
 
– Det var en kastrull från Ikea som var nyinköpt i februari när vi flyttade och samtidigt köpte lite nya saker. Efter en av de första gångerna när vi använde kastrullen såg vi att det var en massa gropar. Det såg ut som korrosion. Man känner att det är små gropar liksom i metallen. Det man inte vet är om det släppt flisor eller om det har lösts upp, säger han.
 
– Det väldigt märkligt, för vanligt stål ska inte kunna lösas upp så lätt. Man är lite orolig att det är någon dålig metall, tungmetall, eller vad som helst i den där kastrullen, som man har fått i sig.
 
Patrik Dahlin, som till vardags arbetar på ett mjukvaruföretag i Stockholm, berättar att han har bakgrund som kemist och därför försökte upprepa vad som hade hänt med kastrullen.
 
– Jag är gammal kemist så jag upprepade matkoket med en annan kastrull av samma sort som vi hade köpt samtidigt på IKEA. Och den började också på att korrodera. Man såg att det började hända på en gång.
 
Enligt Patrik Dahlin var IKEA väldigt angelägna om att snabbt lägga beslag på kastrullerna. Men sedan blev bolaget tyst.
 
– IKEA var väldigt angelägna om att få in de här på analys och ringde mig flera gånger per dag de första dagarna. Efter det att jag skickat in kastrullerna till IKEAs huvudkontor så har de inte svarat på några frågor om vad kastrullen innehåller, säger han.
 
– De säger att den är på analys. De har inte ens frågat mig om jag vill ha en ny kastrull. Nu kommer jag inte att använda deras kastruller mer. Men man kan tycka att de borde göra någonting.
 
Patrik Dahlin har i dagarna anmält IKEA till Konsumentverket.
 
FoodMonitor har kontaktat IKEA om det aktuella fallet och bolaget beklagar att Patrik Dahlin inte fått svar.
 
– Säkerhet har alltid högsta prioritet. Vi skickade kastrullen till vår risk- och säkerhetsavdelning som tittade på vad det här är för någonting. De kom fram till ett svar väldigt snabbt. Men sedan har det missats att kommunicera det vidare till kunden. Det har fallit mellan två stolar här, säger Sara Carlsson, pressansvarig, IKEA.
 
Enligt Sara Carlsson kan det vara frågan om ett fabrikationsfel.
 
– Det som har lossnat i botten på kastrullen är från ett rostangrepp. Och det enda som kan komma från det är järn, så det finns absolut inga hälsorisker med det. Men det ska ändå absolut inte bli så här, säger hon.
 
– Det finns lite olika teorier varför kastrullen kan se ut på det sättet. Vi kan inte säga 100-procentigt vad som har skett i det här fallet. Men den troligaste orsaken är att man i tillverkningen har missat i poleringen. Har man inte fått bort alla yteffekter så kan en möjlig effekt bli ett rostangrepp.
 
Kommer ni att återkalla den aktuella kastrulltypen?
 
– Nej, det finns ingen som helst säkerhetsrisk med det här utan det här är ett reklamationsfel. Det finns ingen hälsorisk eller säkerhetsfel med den här produkten, säger Sara Carlsson.
 
HÅKAN FRISELL