Klippans kommun bryter
storgrossisternas grepp
I Klippans kommun har kostchefen Anita Broddesson hittat ett sätt att bryta storgrossisternas dominans i de svenska kommunernas upphandling. Lösningen är smarta upphandlingskrav.
anitabroddessonklippan– I en upphandling kan vi aldrig ställa krav på att det ska vara svenskt kött eller närproducerat. Det går inte. Det sätter lagen om offentlig upphandling stopp för. Det vi har gjort är en livsmedelsupphandling där vi fokuserade på kvalitet som första kriteriet och som blev utslagsgivande. Det färska köttet är en viktig grupp Jag kunde styra upphandlingen genom att säga att jag ville ha leverans fem dagar i veckan och kött som inte är vakuumförpackat. Och det kunde bara grossisten Nordströms leverera, säger Anita Broddesson (bilden, pressfoto), kostchef, Klippans Kommun.
Nordströms Sverige AB i Ängelholm är en mindre grossist som med 53 anställda omsätter cirka 137 miljoner kronor.
– De vann för att jag ställde kriterier som ingen annan kunde ställa upp på. Det är även om en arbetsmiljöfråga. Det är mycket lättare för köken att hantera ett kött som är köpt som kilovara. Detta kunde jag få från den här grossisten.
De senaste åren har de svenska grossistjättarna fått stor makt i den offentliga upphandlingen.
– Plötsligt är det storgrossisterna som talar om för oss vad vi ska ha. Så ska det inte vara! Det är vi som vet vad vi vill ha och vad som passar bäst för våra gäster, säger Anita Broddesson.
– Grossisterna har lagt mycket energi på marknadsföring och för att tala om att de kan ta hand om hela upphandlingen. De har allt från färskt kött till färska grönsakerna och frukt. Grossisternas budskap till kommunerna är att man sparar miljön och arbete i köken genom att de får vara den enda leverantören. Så enkelt är det inte!
Klippans kommun lägger cirka 13 miljoner kronor om året på livsmedel. Små grossister som RP Frukt och Nordströms täcker tillsammans drygt 40 procent av leveranserna. Resten som utgöras av kolonialvaror och djupfryst som kommer från grossisten Servera och färdigmatstillverkaren Dafgårds.
Nu vill Anita Broddesson undersöka om det går att genom sina leverantörer knyta upp de lokala bönder man vill ha produkter från. Det skulle gynna den lokala produktionen till nackdel för importerade livsmedel.
– Kan vi få till det här skulle kunna bli hur stort som helst. Det här är en kanonidé som egentligen bara är en logistikfråga.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Anita Broddesson blev nyligen nominerad till årets kostchef för andra gången i rad. Årets kostchef är en utmärkelse som delas ut av tidningen Restaurangvärlden.