slakteriimg_4397Panikslagna djur sprang genom slakthall
Vid två tillfällen den senaste månaden har avlivningen misslyckats och boskap kommit lös och sprungit genom slakthallen vid Skövde Slakteri. Arbetsmiljöverket rasar.
”Det är väldigt allvarliga tillbud. Djuren blir panikslagna. De kan ställa till stor skada och orsaka allvarliga personskador”, säger Arbetsmiljöinspektör Stefan Lennartson, Arbetsmiljöverket i Göteborg.
 
”Personalen står och styckar och är koncentrerad på arbetsuppgiften, och så kommer det lösspringande djur. Det är oförsvarligt.”
 
Tillbuden inträffade när slakteriet skulle bedöva djuren med en slaktmask. Men djuren blev inte tillräckligt bedövade och lyckades öppna en lucka och springa iväg ut i slakthallen.  
 
Cato Gustafsson som är vd för Skövde Slakteri vill inte svara på frågor.
 
"Det är ingen dramatik i detta", säger han.
 
Men i de anmälningar som bolaget enligt lag är skyldiga att göra till arbetsmiljöverket kan man bland annat läsa att vid tillbudet som inträffade den 22 november så kom det vid pågående slakt ”ett lösspringande boskap genom slakthallen.”
 
Efter tillbudet den 1 december skriver Skövde Slakteri att ”ett aggressivt boskap lyfte drivgångslucka in till skjutbox och fortsatte sedan in i boskapssticken där djuret touchade operatören.”
 
Bolaget konstaterar också att "djuret var mer aggressivt än normalt."
 
Stefan Lennartson är bekymrad över missförhållandena vid Skövde Slakteri och inleder i dagarna en ingående utredning av bolaget.
 
”Någon kunde dött. Det är ett under att inget hände”, säger han.
 
Efter varje tillbud tvingades skyddsombudet på arbetsplatsen att stoppa arbetet under flera dagar.
 
Men Cato Gustafsson väljer alltså att tiga om händelserna.
 
HÅKAN FRISELL
 

 

FoodMonitor-Fakta (källa Bolagsverket):
Skövde Slakteri.
Omsättning: 936 Mkr (2009).
Resultat före skatt: 14 Mkr.
Antal anställda: 82.