Livsmedelsverket blåser
faran över om råa groddar
Livsmedelsverket tar idag bort rekommendationen om att inte äta råa groddar. Anledningen är att myndigheten tror att läget är under kontroll i och med att ett specifikt parti bockhornsklöverfrön utpekats som smittkälla.
 
”Därför tar vi bort rådet att inte äta råa groddar i Sverige. Den stora osäkerhet som rådde om orsaken till utbrotten tidigt i förra veckan finns inte längre”, säger Jan Sjögren, chef för enheten för kontrollstöd, Livsmedelsverket.
 
Enligt Livsmedelsverket har det inte rapporterats några ehec-fall som orsakats av groddar odlade i Sverige.
 
Myndigheten uppmanar samtidigt allmänheten att vara uppmärksam vid utlandsresor.
 
”Länder som Tyskland och Frankrike där människor drabbats av ehec efter att ha ätit råa groddar kan ha andra rekommendationer än Sverige. Livsmedelsverket råder personer som befinner sig i andra länder att följa de lokala myndigheternas rekommendationer”, skriver Livsmedelsverket i en kommentar.
  
Läs mer:
Misstänkt ehec-smittade bockhornsklöverfrön stoppade
SLV: ät inte råa groddar!
 
/FoodMonitor