c29
När ska Linas Matkasse sluta med turbokycklingar?
DEBATT Linas Matkasse är Sveriges största matkasseföretag. De säger att djurens hälsa och välfärd är viktigt, men de fortsätter att fylla sina matkassar med turbokycklingar. Dessa kycklingar hålls trångt, föds upp snabbt och har inte möjlighet att leva ett naturligt kycklingliv. Djurens Rätt ifrågasätter hur det största företaget inom sektorn kan ligga så långt efter med att ta sitt ansvar. Ett viktigt steg hade varit att börja jobba med European Chicken Commitment.
Under 2020 gjorde flera matföretag stora vinster. När befolkningen uppmanas att inte trängas i mataffärer är färdiga matkassar med hemleverans mer välkommet än kanske någonsin tidigare. Smidigt, enkelt och... hållbart? Eller?
I en ny rapport som Djurens Rätt har gjort rankas matkasseföretagen efter hur de arbetar med hållbarhet rörande kycklingvälfärd. Rapporten kartlade vilka företag som arbetar med European Chicken Commitment (ECC), ett antal välfärdskriterier för kycklingar. Spoiler: Störst är inte bäst och gör framförallt inte mest när det gäller hållbarhet.
Men varför just kycklingar? Kycklingar utgör 94 procent av alla djur som föds upp för kött i Sverige. Långt fler än 99 miljoner kycklingar föds upp och dödas varje år. Att det kan vara såna mängder skvallrar en del om hur levnadsvillkoren ser ut för dessa djur. Företag kan göra mycket för att förbättra för kycklingarna genom att ställa inköpskrav i enlighet med ECC. Det innebär bland annat att hårt kritiserade slaktmetoder avvecklas, att kycklingarna får mer plats att röra sig på, att de får möjlighet till utevistelse samt att de ska vara av långsamväxande ras istället för så kallade turbokycklingar.
Rapporten visar att svenska matkassar som valt att jobba med ECC är Matkomfort, Veckansmiddag och Årstiderna. I topp hittar vi även de globala matkasseföretagen Marley Spoon och Hello Fresh, som även levererar inom Sverige.
Mest häpnadsväckande är dock att Linas Matkasse fortfarande inte har några krav på bättre djurvälfärd för kycklingarna. De säger att djurens hälsa och välfärd är viktigt, men de fortsätter att fylla sina matkassar med turbokycklingar, vilka har levt ett liv i extrem trängsel och är avlade att växa så snabbt att de ofta får benskador och svårigheter att gå.
Under 2020 gjorde Linas Matkasse sitt bästa halvår någonsin sedan företaget grundades. De är störst på marknaden men sist när det kommer till att driva förbättringar för kycklingarna. Att hänvisa till att endast köpa in svenska kycklingar duger inte när 99 procent av alla kycklingar som föds upp i Sverige hålls trångt, föds upp extremt snabbt och aldrig får vara utomhus.
Över 200 företag i Europa har valt att jobba med ECC och därmed ställa nya minimikrav på kycklingbranschen. Vi vet att svenska konsumenter efterfrågar bättre djurvälfärd och ser att fler matkassar börjar lyssna på konsumenternas önskemål. När ska Linas Matkasse göra detsamma?
Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt
Foto: Petrus Iggström/Djurens Rätt.