aDSC_0110_1
Kammarrätten: Svensk vodka behöver inte innehålla svenskt vatten eller spädas i Sverige
Livsmedelsverket har i ett beslut tidigare tyckt att Svensk Vodka ska innehålla svenskt vatten och spädas i Sverige. Det håller inte livsmedelsföretaget Lantmännen Reppe AB i Lidköping med om och har överklagat. I fredags kom en dom i Kammarrätten i Stockholm som ger bolaget rätt.
– Vi bedömer att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga. Utredningen visar till exempel inte att Svensk Vodkas eller Svensk Akvavits kvalitet påverkas i någon nämnvärd utsträckning av att vattnet som spritdryckerna späds med är just svenskt. Inte heller Livsmedelsverkets argument att konsumenterna förväntar sig att Svensk Vodka och Svensk Akvavit är helsvenska produkter är tillräckligt väl underbyggt, säger rättens ordförande i målen Eva-Lotta Hedin, enligt ett pressmeddelande.
Domen kan överklagas.
Kommentar från Livsmedelsverket:
"Vi ska nu analysera domen och senast i mitten av augusti lämna besked om vi kommer att överklaga den eller inte.  I dagsläget kan vi inte kommentera mer än så."
FoodMonitor har inte lyckats få en kommentar från presstjänsten på Lantmännen.
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.

t20