Amazon.se säljer musgift som inte får användas av privatpersoner – meddelar KEMI som vidtar åtgärd
I dagarna skickade konsument ett tips om musgiftet PROTECT HOME Brumolin Ultra som innehåller ämnet alfakloralos till Kemikalieinspektionen, KEMI. Produkten säljs på företaget Amazons sajt amazon.se. KEMI svarar på frågor – och vidtar åtgärder.
Hur allvarligt är det som nämns i tipset?
”Tipset som kommit in till myndigheten gäller försäljning av musmedel som innehåller alfakloralos och som säljs via amazon.se. Det är olyckligt att produkten säljs till privatpersoner i Sverige när produkten inte är tillåten för dem att använda. Produkter som innehåller alfakloralos och är godkända i Sverige får endast användas av utbildade yrkesmässiga användare”, skriver Jenny Karlsson som är handläggare på KEMI, i ett mejl till FoodMonitor.
Vad kan det finnas för risker för konsumenter?
”Framför allt har vi sett problem med sekundärförgiftning, det vill säga att medel med alfakloralos kan innebära risker för andra djur än de man vill bekämpa. På grund av flertalet förgiftningsfall hos katter skärpte Kemikalieinspektionen användningsvillkoren för medel med alfakloralos december 2019.”
Vad planerar KEMI att göra i ärendet?
”Vi kommer att kontakta Amazon och be dem ta bort annonsen och i samband med det informera om gällande regler.”
Vad bör Amazon göra?
”I första hand ta bort annonsen så att den inte är tillgänglig för svenska köpare. De bör också se över sin webbplats så att det inte säljs andra musmedel till svenska privatpersoner.”
Vad bör konsumenter som köpt produkten göra?
”Det är inte tillåtet som privatperson att använda dessa medel i Sverige. Om man har köpt en produkt med alfakloralos så ska man lämna den till närmaste återvinning där den kan tas om hand som farligt avfall”, skriver Jenny Karlsson.
FoodMonitor har inte lyckats nå Amazon för en kommentar.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Här upptäckte konsumenten det aktuella musmedlet:
https://www.amazon.se/PROTECT-HOME-dubbelpack-inklusive-musbek%C3%A4mpning/dp/B0798KDK6B