Svensk polis förde bort två journalister – Journalistförbundet och Reportrar utan gränser fördömer agerandet
Under fredagen blev journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer bortförda av polis i samband med att de bevakade en klimataktion i Stockholm. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser fördömer i ett gemensamt uttalande polisens agerande.
– Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, enligt uttalandet.
Enligt Journalistförbundet har polisen ignorerat att journalisterna förklarat att de var på plats för att utföra sina jobb åt uppdragsgivare, en tidning och en bildbyrå. Polisen ska även ha efterforskat journalisternas källor.
– När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerandet ser vi främst i länder med stora brister i demokratin, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige), enligt uttalandet.
FoodMonitors kommentar: det som hittills rapporterats om händelsen pekar på ett utomordentligt undermåligt agerande av polisen. Stämmer det att polismyndigheten efterforskat journalisternas källor kan de inblandade poliserna ha begått brott.
HÅKAN FRISELL