mIMG_3864
Olyckor med fritöser en följetong på MAX
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så hotas hamburgerbolaget MAX Burgers med 200 000 kronor i vite av Arbetsmiljöverket för brister i samband med hantering av fritöser. FoodMonitor har gått igenom några av de anmälningar om olyckor som bolagets restaurangchefer och annan personal gjort de senaste åren. Olyckor med fritöser är ett genomgående tema.
LÄS MER: MAX Burgers hotas med 200 000 kronor i vite efter olycka med fritös i Nyköping
Så ser anmälningarna ut:
Anmälan 2022-08-01 gällande MAX i Örnsköldsvik.
”… skulle portionera pommes. En korg pommes åkte då i badet precis bredvid hans högra hand och skvätte upp het gick direkt till första hjälpen skåpet för att lägga på Burn Gel. Under natten fick han mycket ont … . Han uppsökte akuten samma dag som lade förband”, skriver en chef på restaurangen i anmälan om en händelse som inträffade 2022-07-27.
Anmälan 2022-04-16 gällande MAX i Nyköping.
”Trainee halkade framlänges på en fläck olja och försökte dämpa fallet genom att greppa tag i en fritös. Det var ej lock på fritösen som enbart varit avstängd i några få minuter vilket gjorde att det fortfarande var väldigt varm. Hon hamnade då med armen i fritösen och fick tydliga brännskador på hela vänster armen. Kvällspersonalen ringde 1177 samt 112 för att åka till sjukhuset”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse som inträffade samma dag.
Anmälan 2022-01-28 gällande MAX i Växjö.
”Anställd skulle fritera i vår fritös. Baljan där vi filtrerar oljan har inte fyllts tillräckligt och svämmar över (cirka 177 grader Celsius). Anställd skadar höger fot med andra gradens brännskada. Anställd får inom kort skjuts till sjukhuset av förälder”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse som inträffade samma dag.
Anmälan 2021-12-13 gällande MAX i Svågertorp.
”Kollega bad den skadade att kolla på grillen då den ej fungerade som den skulle. Under stressen försökte den skadade lösa problemet genom att trycka mot en del utav grillen och där brändes handen. Olyckan ledde till andra gradens brännskada på ovansidan av tre fingrar”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse 2021-12-10.
Anmälan 2021-08-06 gällande MAX i Skellefteå.
”Droppade varm fritösolja på armen vilket resulterade i flera små brännskador”, skriver en chef på bolaget i anmälan om en händelse som inträffade 2021-07-23.
Anmälan 2021-08-06 gällande MAX i Skellefteå.
”Har skvettat upp cirka 75-gradig smältost på underarmen samt råkat röra en varm fritöskorg vilket gett en mindre brännskada”, skriver en chef på bolaget i anmälan om en händelse som inträffade 2021-06-03.
Anmälan 2021-06-15 gällande MAX i Nyköping.
”En kollega hade foten bredvid fritösen när filtreringslådan svämmade över och det rann ner 180 grader varm frityrolja i hans sko. Han brände sig rätt rejält på foten så att han fick uppsöka akuten för läkarvård”, skriver en chef på bolaget i en anmälan som inträffade 2021-06-13.
Anmälan 2021-01-31 gällande MAX i Kungsbacka.
”Anställde skulle rengöra fritös. Han använde skyddsutrustning under hela proceduren men skulle efteråt rätta till en detalj efter åt. Då detta skulle utföras hade han tagit av sig skyddsutrustningen. Rengöringsborsten tappades ner i badet vilket gjorde så att olja skvättes upp. Han reagerade automatiskt att backa undan vilket gjorde så att olja drogs med borsthuvudet och hamnade på armen. Han sköljde armen i duschen och applicerade burn-gel sedan åkte han iväg till akutmottagningen”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse som inträffade 2020-10-19.
Anmälan 2020-09-14 gällande MAX i Örnsköldsvik.
”Personen som ramlade jobbade i sedvanlig ordning i köket. När denne skulle gå bak till disken med 2 stycken kantiner från köket så halkade denne på en vattenfläck i beredningsområdet. När denne försökte ta emot sig i fallet så lyckades denne bara använda en hand som tog all kraft, och fick därför en skada på den armen. Symptom ej 100 procent klara, är gipsad och har smärtor i handled, hand och fingrar men ska röntgas igen …”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse som inträffade 2020-09-08.
Anmälan 2020-04-09 gällande MAX i Ljungby.
”Personen i fråga skulle torka av utsidan av en fritös. Hon upptäckte en fläck längre in som hon försökte gnugga bort med en trasa. Personen gnuggade så hårt att hon till slut slant med trasan och handen och del av arm gick i den varma oljan. Personen beskriver det som att hon hamnar i någon sorts chock när detta händer och slutför därför sin uppgift och påbörjar en annan innan hon känner att det gör för ont. Hon meddelar då ansvarig driftledare om vad som hänt. Han plockar direkt ut henne ur produktion och blötlägger hand och arm i isvatten. Han meddelar sedan mig (restaurangchef) och biträdande restaurangchef om vad som hänt. Biträdande restaurangchef kör till restaurangen och tar med sig den brända personen till akuten. …”, skriver restaurangchefen i en anmälan om en händelse som inträffade 2020-04-04.
Anmälan 2019-11-06 gällande MAX i Växjö.
”Personen halkade på golvet och slog i svanskotan. Halkade på grund av att det var lite blött på golvet. Efter detta fick personen ont i ryggen och kunde knappt röra på sig”, skriver bolaget i anmälan om en händelse som inträffade 2019-09-26.
Hotell- och restaurangfacket, HRF, skickade redan i februari år 2020 in en begäran till Arbetsmiljöverket om att myndigheten agerar med förbud eller föreläggande mot MAX Burgers Aktiebolag.
Det handlade det om restaurangen MAX Slagsta och att golven där var slitna och hala – speciellt framför fritösen.
”Jag hade vanliga skor med gummisula och fick ett dåligt fäste på golvet. De som under besöket jobbar i köket har liknande skor av typen sneakers. l köket hanteras både olja och vatten och risken för spill, speciellt under högt produktionstryck, torde vara hög. Även om man inte direkt spiller, så sprids olja via luften i köket och hamnar på golvet och riskerar att göra golvet ännu halare. En person som halkar i köket riskerar att skada sig, inte bara av fallet utan riskerar också slå sig på bänkar och annan utrustning i köket. Det finns också gott om varma ytor att falla emot eller ta emot sig emot och riskera brännskador”, skriver ett regionalt skyddsombud på HRF i den begäran.
En liknande begäran några dagar senare handlar om restaurangen MAX Södertälje. Även där var enligt det regionala skyddsombudet golvet halt. Han tycker att bolaget kan tillhandahålla halkfria skyddsskor till personalen.
”En person som halkar i köket riskerar att skada sig, inte bara av fallet utan riskerar också slå sig på bänkar och annan utrustning i köket. Det finns också gott om varma ytor att falla emot eller ta emot sig emot och riskera brännskador”, skriver denne i en riskbedömning av arbetsplatsen.
En chef på MAX håller inte med om att risken att halka är stor i restaurangen.
”Utifrån din bedömning av halkrisken på restaurangen, så framgår det även ett par scenarion som, om de skulle inträffa, kan leda till allvarliga skador, exempelvis risken att ramla i köket och råka sätta ned en hand eller arm i fritösoljan. Sannolikheten att den här typen av olycka skulle inträffa bedömer vi är låg och därför ser vi inte att den kräver någon särskild åtgärd utöver generell översyn av halkrisken. Till stöd för detta är att det inte finns någon skadehistorik eller tillbud där anställda har halkat eller ramlat på de sätt som du beskriver i din bedömning”, skriver denne till det regionala skyddsombudet.
Det är slående hur ofta bolagets egna anmälningar om olyckor, från restauranger runt om i landet, handlar om olyckor med fritöser. Arbetsmiljöverket och facket tycks mena att det finns ett allvarligt problem med hur MAX ser på arbetmiljön för sina anställda.
Frågan är om de fritöser som används har drabbats av tillverkningsfel? Det borde utredas.
Man kan också undra hur stort mörkertalet är. Finns det olyckor och tillbud som inte anmäls?
Enkla lösningar som att ge personalen halkfria skyddskor tycks förkastas av MAX. Detta trots att sådana skor, speciellt om de köps i större mängder, bara kostar några hundra kronor per par.
Städningen tycks inte fungera som den ska på en del ställen. Och om golven är så slitna att de utgör en halkrisk är det undermåligt.
MAX borde så snart som möjligt ta kritiken från myndigheten och facket på allvar och vidta åtgärder. Annars finns risken att förtroendet för bolaget rasar. Som det är nu är situationen inte hållbar.
FoodMonitor söker ansvariga på MAX för kommentarer.
HÅKAN FRISELL