m29
Många fler bristfälligt märkta livsmedelsproducerande djur upptäckta på slakterier
Det har skett en kraftig ökning i antalet fall med bristfälligt märkta djur som officiella veterinärer, OV, på Livsmedelsverket påträffar på slakterier och rapporterar till Jordbruksverket. Men myndigheterna vet inte varför ökningen har skett. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
– Det är en ökning. Men jag har inget direkt svar på varför det ökar, säger Diana Asani som är handläggare på Jordbruksverket, till tidningen.
Livsmedelsverket står också frågandes.
– Jag vet inte skälen till varför det varierar men det har funnits diskussioner om att det kan ha att göra med kvaliteten på öronbrickorna, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Förra året diarieförde Jordbruksverket hela 217 stycken ärenden som benämns som ”anmäla avvikelse märkning djur” som de fått från officiella veterinärer, OV, på Livsmedelsverket. Det är en ökning på 54 procent jämfört med föregående år och en nästan 200-procentig ökning jämfört med år 2019.
Varje ärende kan omfatta ett eller flera djur.
/FoodMonitor
Fakta:
Antal ärenden som Jordbruksverket tagit emot från Livsmedelsverket gällande ”anmäla avvikelse märkning djur”:
År 2019 – 74 stycken
År 2020 – 141 stycken
År 2021 – 217 stycken
Bilden: ”Vid levandedjursbesiktning på HKScan Sweden ABs mottagningsstall för får/lamm i Linköping den 12 september informerades jag av stallpersonal att det fanns ett får som inte var korrekt märkt (handskrivet ID). Företaget presenterade en utredning inom 24 timmar (Intyg) och djuret godkändes för slakt”, skriver OV i ett dokument. Foto: Livsmedelsverket.