malinolofssondanielhmanimg_4701
Bilden: Malin Olofsson och Daniel Öhman presenterar sin nya bok "Matens Pris" på Svensk Mjölks Djurhälso- och  Utfodringskonferens i Karlstad som hölls i veckan. 

 

Svensk mjölk bidrar

till lidande i Brasilien
Den Svenska mjölken har en otäck baksida. De flesta Svenska mjölkbönder använder soja från Brasilien i sitt foder. Men sojan orsakar dödsfall på grund av industrins användning av bekämpningsmedlet Parakvat. Två reportrar från Ekot avslöjar hur det ligger till i sin nya bok ”Matens Pris”.
 
”Konsekvenserna av sojaimporten är många hundra dödsfall om året. Men det finns också ett väldigt stort mörkertal. Det kan vara flera tusen”, säger Daniel Öhman, reporter, Ekot.
 
”I vissa regioner i Brasilien så har väldigt många lantarbetare kroniska smärtor, eller har någon gång fått förgiftningssymtom som huvudvärk och yrsel.”
 
Daniel Öhman har skrivit boken ”Matens Pris” tillsammans med kollegan Malin Olofsson. De båda reportrarna har tidigare belönats med Stora radiopriset två gånger, och blev 2010 utsedda till Årets miljöjournalister.
   
Boken kom ut i dagarna och har blivit mycket uppmärksammad av livsmedelsindustrin som desperat försöker minska skadeverkningarna genom att blogga om den på sina hemsidor. 
 
Inte minst Lantmännen får kritik i boken för att inte ha ställt tillräckliga krav på sina leverantörer av soja i Brasilien att sluta använda Parakvat.
 
Parakvat är ett bekämpningsmedel som är akut giftigt och ger skador på lever och lungor. Exponering för Parakvat i små mängder kan ge påverkan på nervsystem, lungor, hjärna, och hud. Parakvat är totalförbjudet som bekämpningsmedel inom EU.
 
”Det här är ett sätt att exportera miljöproblemen”, säger Malin Olofsson.
 
Men Lantmännen slår ifrån sig. De tycker sig själva inte ha tillräcklig tyngd.
 
”0.35 procent av Brasiliens totalproduktion av soja kommer till Lantmännen. Då måste man fundera på hur enkelt är det är för oss att driva en egen linje i det här”, säger Claes Johansson, miljö- och hållbarhetschef hos Lantmännen.
 
Daniel Öhman tycker det är oacceptabelt att industrin fortsätter köpa in soja som man vet är producerad med Parakvat.
 
”Är det acceptabelt att folk dör på grund av farliga bekämpningsmedel. Att naturen pajar? Är det acceptabelt bara för att det sker på andra sidan jorden?”, säger han.
 
/FoodMonitor
 
Här köper du boken ” Matens Pris – boken som matindustrin inte vill att du ska läsa”: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197891738.