Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en officiell veterinär, OV, under tre slaktdagar förra månaden på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga upptäckt totalt fyra ostuckna kycklingar, så kallade rödskinn. Slakteriet beklagar det inträffade och meddelar att säkerheten kring avblodningen ska ökas ytterligare.
KOMMENTAREN Det senaste året har Förvaltningsrätten i Uppsala dömt ett antal livsmedelsföretag att betala viten efter ansökningar från Livsmedelsverket. I många av domarna påpekar domstolen att man förelagt livsmedelsföretag att svara på Livsmedelsverkets påståenden men att de inte gjort det. Detta är ett stort problem.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att Lotta Berg, professor i husdjurens miljö och hälsa vid SLU, var en av fem veterinärer som denna vecka tilldelades Världsveterinärförbundets, WVA, djurvälfärdspris vid förbundets världskongress i Barcelona. Professorn och de andra pristagarna får priset för exemplariskt arbete för djurvälfärdens värnande och främjande.
Fyra kycklingar har under april månad gått igenom bedövningen och sedan ostuckna förts genom ett skållbad på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Det har en officiell veterinär, OV, upptäckt. Bilden: Tre av de totalt fyra rödskinnen. Foto: Livsmedelsverket.
Anmälan: Mumifierade råttkadaver på livsmedelsföretag i Södertälje
En person som varit och arbetat i lokaler som ett livsmedelsföretag i Södertälje använder till livsmedelsproduktion har nyligen anmält avvikelser. Det handlar om allvarliga hygienbrister.
Nespresso utökar sin Coffee+-serie med Active – en dubbel espresso med smak av vanilj, mandel och kex. Kaffet är berikat med vitamin B6, vilket enligt bolaget kan bidra till att minska trötthet och utmattning. En kopp ger 31 procent av dagligt referensintag av vitamin B6.