Hajleverolja från Nya Zeeland som nyligen upptäcktes i gränskontrollen på Arlanda ska destrueras. Det har Livsmedelsverket beslutat. Anledningen är att sändningen saknade hälsointyg. Det strider mot gällande lagstiftning.
70 svenska företag med i utredning om otillåten hantering av fisk och kräftdjur
Som FoodMonitor berättat om tidigare så utreds ett företag i Växjö för att inte ha registrerat sin hantering av fisk och skaldjur. Fisken och skaldjuren såldes via en fiskauktion i Göteborg. Nu står det klart att fisken och skaldjuren sedan gått till 70 andra företag runt om i landet. Däribland flera välrenommerade fiskföretag. Många av företagen finns i Göteborg och Stockholm.
Familj anmäler misstänkt incident med Cloetta Juleskum
En familj på två vuxna och två barn har nyligen köpt en förpackning med Cloetta Juleskum i en ICA-butik i Borlänge. Nu misstänker familjen att produkten orsakat att ett av barnen drabbats av ”andningsbesvär, kräktes blod, och fick eksemliknande utslag”. Mamman i familjen och det andra barnet drabbades av diarré. Cloetta meddelar att man utreder ärendet och har skickat prover för analys.
Gården har fött upp gäss i 30-års tid i Skåne. Nu har man enligt uppgift för första gången upptäckt salmonellasmitta i en besättning. Jordbruksverket har i dagarna dragit igång en smittskyddsutredning. De 300 cirka 18 veckor gamla gässen som misstänks bära på smittan ska nu avlivas och sedan destrueras.
Enligt en konsument tvingar ICA Banken användare att svara på frågor för att få tillgång till banktjänster på nätet. Men ICA menar att man bara följer lagen om penningtvätt.
Djurens Rätt: Vi behöver gå över till mer vego i måltidssektorn
Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Det kan vara klimatmål som ska uppnås, hälsofördelar som önskas, till exempel inom vården, eller helt enkelt på grund av den växande efterfrågan som finns på vegetabilisk kost av etiska skäl. Djurens Rätts seminarium ”Mera Vego! För dig som arbetar inom måltidssektorn” på mässan Vegovision i Stockholm i helgen riktade sig till politiker, miljösamordnare, upphandlare och personal inom måltidssektorn. Syftet var att inspirera och underlätta för företag och institutioner som vill göra grönare val.