McDonald´s Happy Meal förbjuds i San Francisco
San Francisco blir först ut med att förbjuda Happy Meal som det nu serveras. Staden ogillar att McDonald´s ger bort leksaker ”tillsammans med en osund måltid”. Förbudet börjar gälla den första december 2011. Det rapportera flera amerikanska medier idag. 
”Våra barn är sjuka. Antalet sjukligt överviktiga i San Francisco är oroande högt”, säger Eric Mar, Talesman för staden San Francisco.
 
”Det här är en utmaning till restaurangindustrin att sätta barnens hälsa först.”
 
Hos McDonald´s är man besvikna.
 
”Vi är extremt missnöjda med dagens beslut. Det här är inte vad våra kunder vill eller har efterfrågat”, säger McDonald's taleskvinna Danya Proud i en kommentar.
 
Cirka 15 procent av barnen i USA lider av övervikt. I vissa stater är siffran uppe i 30 procent. Enligt en federal myndighet spenderar McDonald´s mer än 250 miljoner dollar på annonser för att marknadsföra Happy Meal till barn i USA varje år.
 
Enligt McDonald´s begränsar den förordning San Francisco nu antagit enbart kombinationen måltid och leksaker.
  
"Det är själva leksaken i Happy Meal som begränsas enligt förordningen, vilket innebär att leksaker bara kommer att få inkluderas om måltiden innehåller vissa näringsvärden, och inkluderar frukt eller grönt", skriver bolaget i en kommentar.
 
Svenska McDonald´s ser inte någon risk för ett förbud i Sverige.
 
”Vi upplever att det inte finns någon diskussion kring förbjudande av leksaker i Happy Meal i Sverige”, säger Frida Berg, presschef, Svenska McDonald's.
 
”Happy Meal i Sverige serveras enligt tallriksmodellen. Det är något som är uppskattas väldigt av både föräldrar och barn. Vi håller inte med bilden av det skulle vara negativt med leksaker i Happy Meal.”