Riksidrottsförbundet
rasar mot Gymgrossisten
Trots allvarliga biverkningar som hjärtinfarkt och hjärnblödning, och misstänkta dödsfall, vägrar Gymgrossisten Sweden att stoppa försäljningen av kosttillskottet Jack3D som innehåller det dopingklassade preparatet 1.3-dimetyamylamin, DMAA. Det är oetiskt menar Riksidrottsförbundet.
 
– Gymgrossisten säljer preparat och negligerar riskerna. Det tycker jag är oetiskt, säger hjärtläkaren Bengt O Eriksson, professor emeritus och vice ordförande i Riksidrottsförbundets Dopingkommission.
 
Enligt Bengt O Eriksson kan det vara svårt att veta vilka preparat hos Gymgrossisten som är säkra att använda.
 
– Många idrottare har köpt preparat hos Gymgrossisten och så visar det sig att de åker dit för doping, säger han.
 
– Vi har haft några spioner hos Gymgrossisten. Bolaget har döpt om en del preparat så att man inte begriper att det är en dopingklassad substans.
 
Borde även 1.3-dimetylamylamin vara ett klassificerat som ett läkemedel?
 
– Ja, det är där skon klämmer. Det där är ett preparat som borde klassas som läkemedel. Om det var ett läkemedel så skulle Gymgrossisten över huvud taget inte få befatta sig med det, säger Bengt O Eriksson.
 
Även Läkemedelsverket ser faror med 1.3-dimetyamylamin i kosttillskott. Enligt Maria Gustafsson som är utredare på Läkemedelsverket kan substansen komma att klassas som hälsofarlig vara. Därför kan den redan nu tas i beslag av myndigheterna.
 
– DMAA är upptagen på en lista över sådant som eventuellt kommer att klassas som hälsofarligt. Polisen och Tullen kan beslagta sådana produkter med stöd av förstörandelagen.
 
Gymgrossisten Sweden AB säljer Jack3D via sin hemsida och genom sina franchisetagare runt om i landet. Nyligen förbjöd Stockholms Stad Gymgrossistens franchisetagare Performance. R. us. AB:s butik i Stockholm att sälja Jack3D. Preparatet hade bolaget enligt uppgift importerat från USA.
 
– Vi tycker att 1.3-dimetylamylamin är en olämplig substans i kostillskott och livsmedel som riktar sig till idrottare. Det finns vetenskapligt underlag som visar det, säger Petter Jonsson, livsmedelsinspektör, Stockholms Stad.
 
– Man har sett samband mellan intag av 1.3-dimetylamylamin och påverkan på hjärtat. Man har även konstaterat fall av hjärnblödning.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer: 
Gymgrossisten säljer kosttillskott trots stopp 
21-åring fick hjärtstillestånd – hade ätit Jack3D