madeleinerecept15juni
Landleys Frestelser: Matjessnittar med äpple, bacon och västerbottenost
Madeleine Landley: Vi är i mitten av juni och jag har den senaste veckan haft på mig snowboardjackan utomhus. Sommar? Javisst! Det är svårt att tro är det midsommar om en vecka – den stora dagen då lunchbordet ska kånkas in och ut i skydd av regnskvättar.
 
Jag har faktiskt utövat den ritualen själv för ett par år sedan. Den gången var det dock partytältet som kånkades fram och tillbaka över bordet – lustigt nog ackompanjerat av Benny Hill skrålandes ur högtalarna. Men ingen oro! Även om regnet öser ner kan man ha trevlig. Midsommar handlar ju också om att träffa nära och kära, äta god mat, ha trevligt och umgås.
 
Vi har firat med våra vänner de senaste tio åren. Vi brukar vara ett halvstort gäng som träffas, äter god mat, leker konstiga midsommarlekar, bygger en stång och sedan grillar på kvällen. Självklart ska det stå sill, ägg och potatis på lunchbordet och sjungas nubbevisor.
 
Dagen efter brukar jag och sambon åka till mina farföräldrars landställe längst upp i Stockholms skärgård och fira med släkten. Vi firar alltså Midsommar två gånger varje år. Min farmor älskar att laga mat precis lika mycket som jag och brukar därför bjuda på så mycket god mat att man nästan spricker. Mot kvällen brukar jag och karlarna ta med oss några öl och bada vedeldad bastu och ta ett dopp i havet. Sedan somnar man med en nöjt flin på läpparna – vare sig det är sju sorters blommor under kudden eller ej.
 
Men, nu går vi händelserna i förväg – det är ju trots allt en hel vecka kvar. Däremot är det inte för tidigt att börja planera om det är du som står för maten. Varför inte testa ett recept på sillsnittar – en annorlunda smakkombination som är svår att motstå. Servera förslagsvis till ett glas för-bubbel innan det är dags att sätta sig till bords. Champagne på midsommar är underskattat och går alldeles utmärkt till sill.
 
madeleinerecept15juniMatjessnittar med äpple, bacon och västerbottenost
Ca: 25 snittar
 
1 rött äpple
1 msk färsk, klippt dill
1/2 röd lök
1 dl crème fraîche (34%)
200g hela matjesfiléer
1/2 dl riven västerbottenost
8 skivor mörkt bröd
salt, peppar
 
1. Skär äpplet till mindre bitar. Klipp dillen och hacka löken. Skiva upp sillen till smala remsor.
 
2. Stek baconet och skär det sedan till mindre bitar. Rör ihop allt tillsammans med crème fraîche och kryddor. Spara lite av baconet till topping.
 
3. Skär till brödet till lagom munsbitar, klicka ut röran och lägg lite baconkross på toppen.
 
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 

 

/Madeleine Landley i FoodMonitor 15.06.2012 
 

t20