1.3 ton skinka i Coop-butik har passerat utgångsdatum med 1.5 år
En Coop Forum-butik i Trollhättan har skinka som sedan länge passerat sitt utgångsdatum. Det larmet fick Trollhättans Stads miljöförvaltning från en anonym uppgiftslämnare. Vid en oanmäld inspektion i dagarna hittade miljöförvaltningens livsmedelsinspektör inte mindre än 1.3 ton av skinkan.
 
– Jag var där ute och de hade ett stort parti med julskinka som jag uppskattar hade gått ut för 1.5 år sedan, säger Helena Siljeberg, Livsmedelsinspektör, Trollhättans Stad.
 
– De uppger att de nu ska skicka den på miljötransport.
 
Helena Siljeberg såg emellertid inga direkta tecken på att butiken sålt den för gamla skinkan i charken eller i butikens restaurang.
 
– Det är inte någonting som jag upptäckte att man gjorde, säger hon.
 
Hos den aktuella butiken tror man sig veta varför larmet gick till myndigheterna.
 
– Den anonyma anmälan kom från en före detta anställd som bara vill jävlas, säger Satu Järlbrink, matchef, Coop Forum Överby.
 
Det är inte så att ni sålt skinkan efter utgångsdatum?
 
– Nej, man får inte sälja den.
 
Varför har ni då sparat den så länge? 
 
– Julskinkan fryste vi in för det är så att om du ska få slänga en sådan stor kvantitet så måste du beställa en speciell transport. Och den transporten fanns inte att tillgå. Då slängde vi in skinkan i frysen för att det är så man bevarar den bäst. Det var en ren tidsbristsak, säger Satu Järlbrink.
 
Enligt Satu Järlbrink kommer den aktuella skinkan eventuellt att slängas till hösten.
 
HÅKAN FRISELL
 

t20