Johan och Martin tackar för stödet
- från Kalitifängelset i Etiopien
Den första juli förra året dömdes frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till elva års fängelse i Etiopien efter en skandalartad juridisk process. Inför årsdagen skickar de en hälsning och tackar svenskarna för det massiva stödet.
 
”Tack för allt stöd vi fått det här året. Det längsta året i vårt liv. Den första tiden gick endast åt att få i sig mat, hålla värmen på cementgolvet och att inte bli sjuk. Idag är utmaningen psykisk. Fängelset dödar ens intellekt”, skriver frilansjournalisterna, enligt Svenska Journalistförbundet, SJF.
 
”För att överleva påtar vi i vår kryddträdgård, lyssnar på Guns n’ Roses i zonens högtalarsystem och läser Strindberg efter inlåsning. Det ger hopp och en smak av friheten. Vi hoppas på ett snart slut, så att vi kan få resa hem och återförenas med våra familjer. Ha en bra sommar och njut av friheten!"
 
Hos SJF är man imponerade av den styrka och personliga integritet som frilansjournalisterna uppvisat. SJF hoppas att regeringen snart lyckas få dem fria.
 
– Vi är imponerade av Johans och Martins styrka. Vi utgår från att den svenska regeringen gör sitt yttersta för att få de svenska frilansjournalisterna fria så fort som möjligt, säger Jonas Nordling, förbundsordförande för Journalistförbundet.
 
Vill du hjälpa Johan och Martin? Då kan du donera pengar genom att betala in på bankgironummer 5567-3818. Skriv betalningsmottagare Reportrar utan gränser, och märk inbetalningen ”Johan och Martin”.
 
/FoodMonitor
 

t20