LRF misstänker fult spel bakom Axfood´s salmonellalarm
Denna månad har Axfood larmat två gånger om salmonella i sina köttprodukter. LRF misstänker nu att bolaget har en dold agenda och sammarbetar med danska lobbyister.
 
lrfmonica– Sammantaget leder hanteringen av dessa två färska salmonellautbrott oss till slutsatsen att Axfood tillsammans med den starka danska köttlobbyn är ute efter att sänka svenska mervärden i matproduktionen, säger Monica Didriksson (bilden, fotograf: Berit Stridh), vice ordförande i LRF Västra Götaland.
 
Ett av fallen av salmonellasmitta inträffade i början av juli. Då hade hamburgare ”av svensk råvara” drabbats, enligt Axfood.
 
”Många medier hakade på och skrev att nu kan vi inte lita på svenskt kött heller längre. Det är det danska köttföretaget Danish Crown som äger den konsumentpackanläggning i Jönköping där allt Axfoods kött paketeras och där nu även denna nya salmonellasmitta med konstaterat danskt och irländskt kött kommer ifrån. Vi har de senaste veckorna ställt frågan till Livsmedelsverket om det första salmonellautbrottet på hamburgare verkligen berodde på den svenska köttråvaran”, skriver LRF Västra Götaland i en kommentar.
 
Monica Didriksson tror att Axfoods syfte är att underminera Sveriges köttproduktion som idag är i det närmaste salmonellafri.
 
– Med falska anklagelser och försök att sänka vår goda salmonellastatus försöker de skapa utrymme så att danskar och andra fritt utan salmonellaintyg skall kunna exportera kött till Sverige och hota svenska konsumenters hälsa, säger hon.
 
– Vår svenska salmonellastatus är en enorm trygghet för alla konsumenter av svensk mat. Vi har satt smittskydd, djurhälsa och låg antibiotikaresistens i högsätet sedan många decennier.
 
FoodMonitor har hittills inte lyckats få någon kommentar från Axfood om LRF´s anklagelser (uppdaterad, se Axfoods kommentarer nedan /red).
 
HÅKAN FRISELL 

 

 
KOMMENTARER:
 
2012-07-31, Axfood AB:
 
”Monica Didriksson ifrågasätter att salmonellasmittan i hamburgarna som drogs in i början av juli verkligen kom från Sverige. Vi har nu utrett saken noggrant och kommit fram till att vi är väldigt säkra på att den kom från svenskt kött.
 
Ett alternativ hade varit att den kom från kryddblandningen, så vi analyserade den. Den var smittfri.
 
Ett annat alternativ kunde varit att smittan kom från personal som jobbat med produkterna, så vi lät testa dem. De var smittfria.
 
Monica Didriksson antyder vidare att smittan skulle kunna komma från importerat kött som fanns i fabriken. Det kan den inte. Den aktuella maskinen används enbart till svenskt kött och köttet kommer inte i kontakt med något annat vare sig före eller efter att den varit i den maskinen”, skriver Ingmar Kroon, Presschef Axfood, i en kommentar till FoodMonitor.