madeleinerecept17aug1
Landleys Frestelser: Matig kräftstjärtsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing
Madeleine Landley: På något vis tycker jag det känns skönt att allt börjat återgå till det normala. Semestern är slut, man har börjat vänja sig vid tidiga jobbmorgnar (nästan), och dessutom har, åtminstone jag, hittat tillbaka till gymet och hälsosammare matvanor.
Efter många glas rosé i solen, för mycket mat på uteserveringar och alldeles för lata dagar i hängmattan känns det skönt att få sig en uppryckning. Min sambo har varit duktig och tränat hela sommaren, själv kände jag att jag behövde ett avbrott från allt sånt - jag menar, hur ska man annars finna motivation?
En matig sallad sitter aldrig fel vare sig du har tränat eller ej. Fullmatad med nyttigheter – och passande nu under augusti, med härliga kräftstjärtar – blir man mätt och belåten. Perfekt när man vill ha något lättare. Är du dessutom kvar i semesterlunken tycker jag definitivt att du ska unna dig ett glas vin till denna goda sallad.
Matig kräftstjärtssallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing
För: 4 personer
madeleinerecept17aug2Sallad:
4 ägg
2 burkar kräftstjärtar i lag (170g avrunnen)
200g haricots verts
150g blomkål
1 vitlöksklyfta
1 knippa morötter
20 cm purjolök
1 dl pumpafrön
1 rött äpple
75g rucola
1 citron (skal)
1 knippe dill
Senapsdressing:
4 msk senapsfrö
1,5 msk röksalt
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta

1. Koka äggen och låt kräftstjärtarna rinna av. Snoppa och koka haricots vertsen lätt i saltat vatten (ca 5 min).
2. Halvera knippmorötterna på längden och dela blomkålen till mindre träd. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och ha ner morötter och blomkål. Lägg på ett lock och fräs på mediumvärme ca 5-10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
3. Fördela ut rucola, skivat äpple, kräftstjärtar, bönor, ägg och stekta grönsaker på tallriken.
4. Strimla upp purjolöken och fräs tillsammans med pumpafröna. Salta lite. Strössla ut över salladen och avsluta med rivet citronskal.
5. Ha ner senapsfrö, röksalt och lite av olivoljan i en mortel och mortla ihop till en smet. Rör ihop med ytterligare olja, vinäger och pressad vitlök. Värm vinägretten ca 30 sekunder i micron och ringla sedan över salladen. Avsluta med en stor dillkvist på toppen.

madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 17.08.2012