Råttor som fick äta GM-majs utvecklade tumörer
Råttor som fick äta GM-majs utvecklade tumörer och skador på inre organ. Det har en grupp franska forskare observerat. Det rapporterar Daily Mail idag.
Forskaren Gilles-Eric Seralini och hans kollegor vid Caen Universitet satte en del råttor på en diet av NK603, som är en GM-majs som marknadsförs av kemikaliejätten Monsanto. Andra råttor fick dricka vatten som innehöll Monsantos bekämpningsmedel Roundup i koncentrationer som tillåts i USA. Roundup används av majsodlare till GM-majsen som är resistent mot bekämningsmedlet.
Råttor som blev utsatta för antingen Monsantos GM-majs eller Roundup gick enligt forskarna en för tidig död till mötes efter att ha utvecklat tumörer och fått svåra skador på lever och njure, jämfört med råttor som fick en normal diet.
Studien följde råttorna under deras hela livslängd på två år. Det gör att den är mer omfattande än den studie som presenterades 2009 då problemen med Monsantos GM-majs uppmärksammades av forskarna för första gången.
De franska forskarnas resultat har mött på starkt motstånd bland andra forskare. En del tycker att resultaten helt saknar betydelse.
Läs mer och se råttornas groteska tumörer här: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2205509/Fresh-fears-GM-foods-French-study-finds-rats-fed-controversial-crops-suffered-tumours-multiple-organ-failure.html
/FoodMonitor