madeleinerecept5okt
Landleys Frestelser: Höstgryta med lammfrikadeller och whiskey
Madeleine Landley: Nu i veckan var jag på Whiskeyprovning, det fick mig att tänka på en gryta som jag gjorde tidigare. Smakerna är delade när det kommer till whiskey, både om att gilla respektive ogilla, samt även vilken sort man föredrar. Ska det vara en rökig Whisky, en lättare Tennessee Whiskey, eller helt enkelt en smaksatt Bourbon? Smaken är som baken, men oavsett vilken man föredrar så har de alla gemensamt att bli toppen i matlagningen.
Lamm hör hösten till och är perfekt att ha i en mustig höstgryta. Att det dessutom är himla enkelt att rulla, hacka och låta puttra gör ju inte saken sämre. Det blir helt enkelt mer tid för dig och dina vänner att njuta av en god middag och trevlig tid tillsammans. Kanon, oavsett när du väljer att laga den.
Mustig höstgryta med lammfrikadeller och whiskey
För: 4 personer
Frikadeller:
3 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 msk sweet chilisås
1 tsk senap
700g lammfärs
salt, peppar, oregano, lökpulver
Gryta:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 burkar krossade tomater
1,5 dl vitt vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 morötter
150g rotselleri
3 palsternackor
3 msk sweet chilisås
1 msk senap
1 dl Jack Daniels Whiskey
2 msk färsk/fryst persilja
salt, peppar, oregano
1. Blanda ihop alla ingredienserna till frikadellerna utom färsen. Låt blandningen stå och svälla några par minuter, blandar sedan i färsen. Forma till stora bullar och stek i smör.
2. Hetta upp en stor kastrull med smör. Ha ner hackad vitlök och gul lök och låt den mjukna under någon minut. Häll på vin och vatten, och smula i buljongen. Låt det puttra ihop och slå sedan i de krossade tomaterna.
3. Skiva upp rotsakerna och ha ner dem samt frikadellerna i grytan. Klicka i sweet chilisås, senap och kryddor. Slå därefter i whiskeyn och låt grytan puttra på svag värme under en timme. Servera som den är med en bit bröd, eller med kokt pasta eller ris.
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 05.10.2012