madeleinerecept1nov
Landleys Frestelser:
Nyponkalv med gratinerad
höstfrukt och adzukikräm
Madeleine Landley: Den här hösten har gått otroligt fort. Hux flux har det blivit mörkt tidigare på kvällarna, och dessutom har kylan slagit sina klor i vårt avlånga land. Jag är väldigt bekväm av mig och ska man se det positivt är kylan en bra ursäkt att inte behöva gå ut. Jag släpar mig visserligen till gymet varje dag, men där emellan vill jag helst inte röra mig ur fläcken. Alltså tycker jag att det är skönt att få slöa helt bekymmerslöst.
Det fina med kyliga, mörka kvällar är att det passar så bra med en långputtrad gryta. Jag har lagat mycket grytor i min älskade slökokare på sistone och tänkte därför bjuda på en härligt, nyponkokt kalvgryta. Servera i tallrik med lite kant så kan man hälla på mycket av den goda nyponsåsen.
Nyponkalv med gratinerad höstfrukt och adzukikräm
För: 4 personer
madeleinerecept1nov2Nyponkalv:
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1 kg kalvstek
1 l nyponsoppa
salt, peppar
Adzukirisotto:
1 gul lök
2-3 dl vatten
1 dl vitt vin
1/2 grönsaksbuljongtärning
4 dl adzukibönor
1 dl creme fraiche
salt, peppar
Gratinerad höstfrukt:
200g blomkål
200g romanesco
200g butternutpumpa
2 dl riven ost
salt, peppar
1. Smält smör i en stekpanna och ha ner hackad lök, vitlök och hela kalvfilén. Krydda och bryn kalvsteken runt om och ha sedan ner allt i slökokaren. Slå på nyponsoppan, strö över kvistar med färsk timjan, och lägg sedan på locket. Låt stå mellan 4-6 timmar på högsta temperaturen. När den är färdig, skiva upp kalvsteken och låt skivorna ligga och dra ett tag i nyponsoppan innan servering.
2. Dela blomkål och romanesco till mindre träd. Skala och skiva pumpan till tjocka skivor. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt kål och pumpa puttra 4-5 minuter. Slå av vattnet och ha ner allt i en ugnsfast form med smör i botten. Riv över osten och gratinera i ca 15 minuter i 200°.
3. Om du använder torra adzukibönor, koka dessa i förväg enligt anvisning på förpackningen. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. Slå på vatten och vin, samt smula i buljong. Ha ner adzukibönorna och låt dessa puttra ihop under ca 10-15 minuter. Rör ner creme fraiche och smaka av med kryddor.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 02.11.2012