lRekordmånga
öl över gränsen
2009 års gränshandelsförsäljning är redan slagen, och det med marginal. Det visar alldeles färska siffror som Sveriges Bryggerier sammanställt. Till och med november har svenska bryggerier exporterat 40,5 miljoner liter öl enbart till den tyska gränshandeln, jämfört med förra årets 37,9 miljoner liter för hela året. Det betyder en 15-procentig uppgång hittills.
 
– Självklart är det roligt att det går bra för våra svenska produkter. Vår fina sommar och den starka svenska kronan har förstås bidragit till rekordförsäljningen, men också det faktum att svensk öl nog aldrig varit bättre än idag har spelat roll, menar Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.
 
– Gränshandeln har blivit en naturlig inköpsplats inte bara för många svenskar utan också för andra. Väldigt mycket lägre priser är förstås avgörande för detta, konstaterar Giertta.
 
För cider har försäljningen hittills backat något jämfört med i fjol men är redan högre än årssiffran från 2008. Hittills i år har svenska bryggerier sålt 9,4 miljoner liter cider vid den tyska gränshandeln, jämfört med totalt 11,4 miljoner liter 2009 och 7,1 miljoner liter 2008.
 
Källa: Sveriges Bryggerier

t20